Слаби превалявания са възможни в най-южните части на Черноморието след обяд

Седмицата започва със слънчево време почти над цялата страна. По-значителна облачност и слаби превалявания са възможни в късните следобедни часове в Югоизточна България. До обяд в низините, котловините и около реките ще се стелят есенни мъгли, които ще задържат и температурите надолу. Около и след обяд обаче ще е по-топло – термометрите ще се колебаят между 15 градуса на запад и 20 градуса в Източна България.

В планините денят ще е слънчев. Вятърът със скорост до 20-30 километра в час. Температурите по високите места ще са около 4-5 градуса, в ниското до 10. По крайбрежието термометрите ще гонят 20 градуса. По-значителна облачност с възможност за слаби превалявания – след обяд по най-южните части на Черноморието.

В първата половина на тази седмица в централното Средиземноморие се развива мощен циклон, който се очаква да причини сериозни проблеми в Италия и по Адриатическото крайбрежие. Вече са издадени предупреждения от най-висока степен за поройни валежи, силни гръмотевични бури и ураганни ветрове. В Италианските Алпи ще се натрупа нова снежна покривка.

У нас периферията на този циклон ще премине от югозапад на североизток. Очакваме вторник, сряда и четвъртък да е ветровито. Сряда и четвъртък се очертават слаби превалявания по преминаването на студения фронт над нашата страна. Температурите през цялата седмица остават около и над 20 градуса.

През последните 24 часа в Югоизточна Европа бяха регистрирани около 24 хиляди мълнии. Малка част от тях – над България, предимно в западната половина на страната по преминалия студен атмосферен фронт. Гръмотевичните бури бяха придружени и от дребна градушка на места в Северозападна България.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.