Имен ден празнуват Мина, Минчо, Минка, Виктор, Виктория, Викентий

Православната ни църква почита Свети Мина  с литургии в цялата страна.

В Обрадовския манастир край София стотици хора се поклониха пред иконата на светеца, за която се вярва, че е чудотворна.

По традиция всяка година на този ден иконата на Свети Мина се изкарва от храма, за да могат вярващите да се докоснат до нея. Опашките от чакащи да я зърнат започнаха още от ранни зори и продължиха през целия ден. Хора от цяла България се стичат тук, за да измолят светеца да сбъдне най-съкровените им желания.

Да се изправиш очи в очи със светеца в днешния ден отнема часове. А "срещата" продължава едва няколко секунди. 

В молитвите си пред образа на Свети Мина вярващата Филка ще пожелае отново да ходи нормално. За да може сама да стига до иконата.

„Трябва някой да ме натовари с инвалидната количка, за да дойдем. Трудно е с бастуни. Но се намират добри хора”, разказва Филка.

На опашката е и Елисавета. Тя обаче е тук, за да благодари на светеца - за вече сбъднало се с нея чудо.

„Оживяла съм след много тежка операция, три литра кръв съм изгубила, всички ме бяха отписали, една седмица в реанимация прекарах. Преживяла съм доста неща и съм се убедила, че има Бог”, казва жената.

За светеца се вярва не само, че е изцелител на тежки болести, но и че е покровител на семейството, даряващ дома с дълго чакана рожба. 

„Когато моята съпруга беше бременна с нея преди това бяхме дошли тук и тя после ми сподели, че тук си е пожелала да забременее. Определено вярвам в чудесата”, споделя Кирил.

„Като пипнах иконата усетих силна енергия. Не навсякъде съм усещала такава енергия”, казва Десислава, която пък е дошла за здравето на своята бъдеща рожба.

А благословията си на вярващите даде и игуменът на манастира. 

„Вярата никога няма да бъде изгубена. Бог така е устроил човеците, че винаги да търсят Бога. От нас самите пък зависи да го търсим по правилния начин”, казва той.

Вратите на манастира няма да затворят, докато и последният мирянин, дошъл тук, не успее да докосне иконата.

На този ден празнуват носещите имената: Виктор, Виктория (означава победител на латински) и Минчо, Минка. Екипът на NOVA честити на всички празнуващи и им желае здраве, късмет и много поводи за усмивки!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.