Това предвиждат нови промени, разписани от образователния министър Красимир Вълчев

Според новите промени в шофьорските курсове бъдещите водачи ги очаква повече практика и по-малко теория. Те бяха разписани от образователния министър Красимир Вълчев. 

Задължителните часове по кормуване за кандидат-шофьорите ще се увеличат от 31 на 42 часа. Но времето за теория е намалено с 14 часа. 

Ана-Мария е на 21 г. от Смолян. Кара шофьорските си курсове в София. Досега е била 14 ч на пътя. Най-трудно й е в кръговите кръстовища или когато има интензивен трафик.

„Паркирала съм, карала съм по булеварди, в кръгови кръстовища съм влизала. Не мисля, че някой е готов, след като вземе книжка”, споделя тя.

Жена катастрофира и загина на пътя София – Сливница

Засега Ана-Мария не е карала извън града. С промените това ще е задължително и то поне 6 часа. От тях минимум 3 трябва да са магистрала, скоростен път или участък с интензивен трафик.

„Не е тайна, че обучението на курсисти минава по 5 улици в един голям град. На тези 5 улици е изпитът, на тези улици е курсът. А след това като вземем книжката само на тези 5 улици ли караме?”, казва Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

С промените всеки кандидат за книжка ще кара най-малко 10 ч. по улици и булеварди с голям трафик. Поне 2 часа ще се кормува в мъгла и през нощта.

Градски автобус блъсна и уби пешеходец във Варна

„Дори, ако по време на обучението самият курсист стигне до извода, че когато не се чувства подготвен, по-добре е да не тръгва на път, смятам, че това ще бъде изключително полезно”, казва Таня Михайлова, зам.-министър на образованието.

От бранша пресмятат, че увеличението на часовете зад волана ще се отрази на цената на курса. Очаква се той да стане около 1000 лв.

„Ако се увеличат задължително с 12 ч, приблизително цената ще хвръкне между 200 и 300 лева нагоре”, смята Борис Гаврилов, председател на Български автомобилен съюз.

Репортер: Стоян Нешев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.