По думите му в него има 4 хипотези, които позволяват на лекарите в тези комисии да си направят отвод

Според Закона за здравето няма конфликт на интереси на членовете на ТЕЛК – Пазарджик, които са освидетелствали председателите си и директора на болницата. Това обясни в предаването „Здравей, България” бившият социален министър и настоящ председател на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов.

По думите му има 4 хипотези, които позволяват на лекарите в тези комисии да си направят отвод. Те обаче не могат да откажат да направят експертиза на свои колеги или на председателите.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Уволняват директора на болницата в Пазарджик

Адемов обясни, че по закон ТЕЛК-овете са структури към лечебни заведения и членовете им са в трудово-правни отношения с директорите им. „В момента в България работят 74 ТЕЛК-ове, които са към държавни и общински болници. В тези комисии работят хора с призната лекарска специалност и с минимум 5 години стаж. Всеки ТЕЛК има председател и поне двама членове”, обясни д-р Адемов.

Хората, които искат да се явят на ТЕЛК в определен град, трябва да имат постоянен или настоящ адрес в региона от 3 месеца. Освен това трябва да подготвят набор от документи, които да представят в регионалната картотека по медицинска експертиза към РЗИ, обясни още бившият социален министър.

 

 

За да се прекратят порочните практики, може да се приемат и промени в закона. „Възможно е към 4-те хипотези да се добавят и тези, които станаха актуални. Всеки един народен представител може да ги внесе. Министерството на здравеопазването е в правото си да направи тези промени”, заключи Хасан Адемов.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.