Технологична трансформация, демографски подем и намаляване на неравенствата са част от стратегическите цели

Технологична трансформация, демографски подем и намаляване на неравенствата - това са трите стратегически цели, заложени в проекта за Националната програма за развитие на България до 2030 година.

Според синдикати и работодатели обаче проектът трябва да бъде доработен. От Министерство на финансите пък заявиха, че проектът ще търпи промени, докато бъде приет.

Едни от индикаторите, които държавата си е поставила в приоритетите да промени през следващото десетилетие,  е  делът на преждевременно напусналите образование и обучение при текущи стойности според Евростат - 12,7 - целта е до 2030–а да достигнем  7,0 %.

И още - намаляване на населението в риск от бедност или социално изключване от 32,8  на 25 % през следващите 10 години.

Увеличават заплатите на учителите със 17% догодина

Според синдикати и работодатели  обаче проектът  трябва да бъде доработен. От Министерството на финансите пък заявиха, че националната програма за развитие ще търпи промени, докато бъде приета в края на 2020-а година.

 „В настоящия вариант на програмата не са засегнати условията на труд и заплащането. В този смисъл няма как да се дебатира демографски подем, ако не създадем условия за това работещите в България да останат тук, а тези, които са си тръгнали да се върнат”, заяви  Ваня Григорова от „КТ подкрепа”.

Какво е заложено в бюджета за догодина?

„Изключително важно  е да бъдат заложени амбициозни, но и реалистични цели на ръста БВП, преодоляване на регионалните дисбаланси, неравенство е доходите”, каза още Димитър Бранков,  зам.-председател на БСК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.