Изготвена е декларация по въпроса, но ЕК трябва да реши дали да я приеме и да инициира законодателна инициатива

Нoв зелен дaнък, кoйтo зaпoчвa дa ce въвeждa в мнoгo eврoпeйcки cтрaни e нa път дa ocкъпи caмoлeтнитe билeти. България се включи в декларация на холандското правителство, с която се призовава еврокомисията да предприеме мерки за ограничаването на  въглеродните емисии от самолетите.

Не е тайна за никого, че самолетите замърсяват с тонове въглеродни емисии.

„България е потърпевша. Още повече след изместването на голямото летище в Истанбул, което е на 140 км. от Бургас и голяма част от заходите на самолетите от страна на България, така че тонове отработено гориво физически пада върху територията на нашата страна", заяви Румен Драганов.

Ще поскъпнат ли самолетните билети заради нов данък?

Холандското правителство обяви война на самолетното замърсяване. В битката заставаме и ние.

„Ние сме се включили в разпознаването на това, че авиационният бизнес генерира изключително много въглеродни емисии, а той на практика е необлагаем", коментира министърът на финансите Владислав Горанов.

Така отговори финансовият министър на обвиненията, които отправи към него евродепутатът Радан Кънев. Във Facebook Кънев написа, че заедно с финансови министри на други държави, Горанов тайно е подписал искане еврокомисията да наложи данък на самолетните полети.

„България, не с мой подпис, се включи по време на заседанието на ЕКОФИН в една декларация с още 8 държави, в които описваме проблемът с въглеродните емисии", каза Горанов.

Дали евентуалното облагане на самолетните компании с данъци ще се отрази на нас, пътниците, като увеличение на цената на самолетните билети, е прекалено рано да се каже.

„Всичко е на етап спекулации, първо да видим дали ЕК ще излъчи подобно предложение", категоричен бе Горанов.

„Това, което е направила Холандия е, че е оскъпила билетите със седем евро и то - без да пита ЕК.  Въпросът не е поскъпване на самолетните билети, както го прави Холандия, а в случая потърпевшите, както е България, да получават нещо като обезщетение за замърсяването", коментира Румен Драганов.

600 отменени полета във втория ден от стачката в "Луфтханза"

От догодина френското правителство ще наложи данък до 18 евро за самолетни билети за всички полети от летищата във Франция. Евро и половина ще е таксата за билети икономична класа, а в пъти повече ще е тарифата за бизнес класата.

Очаква се новата мярка да донесе около 182 милиона евро годишно, които ще бъдат инвестирани в по-зелени транспортни инфраструктури.

Репортери: Велина Сашева, Живко Константинов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.