Разказва „Мистър Икономика” Атанас Добрев

„ Да кажем, че една от най-престижните награди по икономика в България е рутина, ще бъде нескромно и адски невярно. Печеленето на една такава награда е вълнуващо. Събитие, което на човек, може би, се случва веднъж в живота. Така, че е много вълнуващо, но и задължаващо”. Сподели в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” главният изпълнителен директор на „Виваком” и „Мистър Икономика 2019” Атанас Добрев.

„Инвестирал съм 20 години в телекомуникационната индустрия, инвестирал съм последните 6 години на тази позиция. Откакто съм във „Виваком”, компанията е инвестирала близо 2 млрд. лева в инфраструктура. Работодател сме на 5 хиляди човек. Имаме над милион и 800 хиляди уникални клиента”, разказа той.

Връчиха "Оскарите на бизнеса" (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Аз се опитвам като мениджър да стоя настрана от политиката. От моя гледна точка тя може да помогне краткосрочно, но дългосрочно може да навреди много. Безспорно 2008 година имаше голяма криза. Това си личеше както по клиентите, така и по фирмите. Макар кризата някъде 2012 година да свърши, както финансовият министър каза - през тази година БВП изравни този от преди началото на прехода и това е така. Ако гледате публичното говорене, миналата и тази година кризисното говорене почти изчезна. Според мен, това е едно постижение, което е хубаво да задържим по-дълго време. Защото икономиката се държи и на оптимизма. Човек ако очаква, че утре няма да го има или ще е по-зле, той започва да взима решения, които ще го доведат до това по-лошо утре”, смята Добрев.

Връчиха петите юбилейни награди "КРИБ – Качество, Растеж, Иновации от България” (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В България може би сме в осма година на растеж. Ако за тези осем години сметнем средно по 2%, значи икономиката е нараснала към 20%. Ако го погледнем с инфлацията, това означава, че номиналният ръст на икономиката сигурно е по-скоро над 30%. Което означава, че след това ако имаме една или две години, в които се върнем назад, това няма да е „краят на света”. Обичаме да си говорим за гръцката криза, но пенсионерите в Гърция взимаха по-големи пенсии от българските в пика на кризата. Кое е по-добре – да имаш висок ръст и след това две години криза или 12 години да не мърдаш. Нека да работим за ръст, как да го постигнем, защото това ще се върне към всички”, заяви още той.

Вижте целия разговор във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.