За Антарктида замина първата група от 28-мата поред експедиция

За Антарктида замина първата група от 28-мата поред експедиция начело с проф. Христо Пимпирев, предаде БГНЕС. Тази година на ледения континет ще бъдат 30 души, сред които и чужди учени. Първата група е от 11 души-логистици, които ще размразят базата, сред посетителите са две лекарки.

Експедицията ще работи по 5 проекта от биоложки науки, 3 социални и ще се изследва прилежащата акватория на Южния океан на нашата база. Освен това, ще има и един в хуманитарна насоченост - ще се изследват взаимоотношенията между хората в тази екстремна среда.

"Не мога да не се вълнувам, защото всяка експедиция има нещо ново, нещо авангардно.Тази година ще бъдат поставени основите по изграждането на българска научна лаборатория", каза проф. Пимпирев, след като получи от държавния глава Румен Радев нов национален флаг, който ще се вее над базата ни.

Всички нужни материали и конструкция с тегло 20 тона ще се пренасят от България с контейнери, понтони и лодки. Преди да бъде изпратена, лабораторията ще бъде сглобена у нас, за да няма технически проблеми, след това ще бъде демонтирана и изпратена на части на ледения континент.

Снимка: БГНЕС

Обектът ще бъде „на крака“, за да не бъде затрупан от снежните виелици. Мястото вече е определено, в близост основните постройки, ще има собствено електрозахранване, водоизточник. Финансирането е от националната пътна карта за инфраструктура. По това перо се финансират проекти на държавата за различни лаборатории, които се строят у нас.

ФЛАГ НА ЛЕДА: Румен Радев връчва знамето ни на 28-мата Антарктическа експедиция

"Лабораторията е нужна, защото намерените биоложки образци трябва да се обработват бързо, вместо да се пренасят по цяла седмица в други лаборатории. Вероятността да се похабят е голяма", обясни Пимпирев.

Снимка: БГНЕС

През годините на базата са отсядали хора с най-различни специалности, а през миналата година и политик. "Политиците винаги са добре дошли. Това е едно международно право и правен режим. Досега единственият държавник, който е посещавал българската база, е президентът Георги Първанов в далечната 2005 г. Очакваме някой висш държавник да ни посети. Миналата година испанската база беше посетена от техния министър на науката, който е астронавт по професия. Надяваме се поне министърът на образованието да дойде, но не се месим в работата на политиците. Нашата работа е да сме стабилно там и да отстояваме българското на 13 000 км в този красив континент", каза още проф. Пимпирев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.