Пострадалият е нахапан по ръцете, краката и слабините

Кафява мечка нападна 47-годишен мъж по време на организиран лов в Централна Стара планина, в района на село Търничене. Животното се появило изневиделица в мъглата, атакувало ловеца и му нанесло множество рани по цялото тяло. 

„В условията на намалена видимост мечката излиза прекалено близко до ловеца и той не е могъл да реагира по никакъв начин. След това е съборен е на земята”, разказа председателят на ЛРД „Сокол“ Кольо Дочев.

Мъжът е с наранявания по рамото и бедрото. В момента е стабилизиран и животът му е извън опасност.

Оказва се обаче, че това е поредно нападение на ловец в региона от мечка. „Мисля,че това е трети случай през последните 5-6 години”, допълни Дочев.  

Готвят изненада за мечето, което се къпе в басейн в Сопот (ВИДЕО)

 

 

Според ловните специалисти популацията на мечки в Стара планина е драстично увеличена. 

„През пролетта, на територията на ДЛС „Мазалат” са преброени 59 мечки, като 11 са в предоставения ловен район на ловните дружинки. В момента популацията е доста голяма. Не е разрешено да се регулира числеността на кафявата мечка, защото тя е защитен вид”, посочи инж. Малин Караштранов - лесничей по лова в ловно стопанство „Мазалат”.

При среща с мечка, човек трябва да запази самообладание „Който го е страх от мечки, не ходи в гората. Но за да си ловец все пак се иска и някаква смелост”, каза Апостол Терзиев.

Според експертите този вид животни слизат по ниските места в търсене на храна.Топлото време е другата причина мечките все още да не изпадат в зимен сън.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.