Приливната вълна започва да се оттегля

Извънредно положение беше обявено във Венеция. Градът - лагуна остава под вода вече трети ден.

Италианските власти предупредиха туристите да отложат пътуванията си. Лошото време ще се задържи и през следващите дни.

Водата във Венеция се отдръпва (ВИДЕО+СНИМКИ)

И днес в един от най красивите градове виеха сирени заради ново покачване на водата, която около обяд заля около сградите и площадите.

Над 80% от Венеция беше залята. Властите и жителите на града се борят с природата и разчистват, а тепърва предстои и равносметката за щетите. Премиерът Джузепе Конте нарече бедствието “удар в сърцето на страната”.

Мъж плува във водите на площад „Сан Марко” във Венеция (ВИДЕО)

„Правителството се отзовава навсякъде, където има нужда и изразява не само съчувствие, но и истинска помощ. Високата вода тук във Венеция е невиждана от 1966 г. и нанесе много щети. Следим спасителните операции и обсъждаме начините за възстановяване.”, казва Джузепе Конте

Покачването на водата се оказа фатално заради ветрове със 100 километра в час и прогнозите са лошото време да се задържи до края на седмицата. Въпреки това туристите продължиха да прииждат, за да запечатат спомените си на площад Сан Марко. Повечето магазини и хотели останаха затворени.

Две жертви на наводненията във Венеция (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Беше малко трудно да намерим храна вчера вечерта. Ходихме повече от час, за да намерим отворен магазин, но най-накрая открихме”, споделя Каролин Риволет, турист от Франция

„Венеция не е готова за бъдещето. Причините са в климатичните промени, но също и в политическите, както и около проекта Моисей, който трябва да предпазва града от високата вода. За съжаление не сме на правилния път. От 10 години чакаме Моисей, а проектът все така не е задействан. За мен бъдещето пред Венеция не е положително”, казв Марко.

Проектът Моисей е свръх модерна дига за спиране на водите, която все още не е завършена.

Обитателите на пострадалите сгради ще получат по 5 хилядо евро спешна помощ, а в пъти в повече са помощите, предназначени за представителите на частния бизнес. Венеция живее от туризъм и култура, а стихията удари точно там.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.