Коментира Генади Кондарев, активист и природозащитник

През последната седмица хиляди хора останаха без ток в Австрия заради първия сняг, Венеция е под вода, в Гърция вилня бурята „Виктория”, тежки наводнения има и в Англия, тежка зима връхлетя Франция, а в Америка – арктически студ до минус 18. Някои обвиниха за всичко това глобалното затопляне и проблемите с климата.

В България тази събота се очакват необичайно високи за сезона температури от 16-17 градуса.

„Все повече последните години наблюдаваме едно изместване на сезоните, както и рязко преливане между сезоните, което е последица от климатичните промени”, заяви в предаването „Събуди се” Генади Кондарев, активист и природозащитник.

ЗАРАДИ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ: Алпинизмът става все по-опасен

„От средата на 90-те години учените са категорични, че изменение на климата има и ние хората сме тези, които го причиняват”, допълни Кондарев.

По думите му крайни климатични събития винаги е имало, но по-важна е честотата и силата с които се проявяват.

„Все по-ясни са политиките, които трябва да се приемат. Всичко е свързано с това да намалим своя климатичен отпечатък, да намалим изгарянето на изкопаеми горива и да намалим отделянето на газове, които променят състава на атмосферата. Това означава много повече да разчитаме на екологичен транспорт, на това енергията ни да идва от възобновяеми енергийни източници, както и да произвеждаме храната си по максимално чист начин. Трябва да достигнем „кръговата икономика””, заяви Кондарев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.