Има нанесени сериозни материални щети, а хиляди домакинства останаха без ток

Ежедневието в някои части на Австрия все още е затруднено заради обилния паднал сняг, заплахата от лавини и наводнения от преливащи реки и езера. Това съобщават на австрийски медии, цитирани от Асошиейтед прес.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Кално свлачище в Бад Гастайн, южно от Залцбург, разруши две къщи през нощта и затрупа две жени. Аварийните служби реагираха и бързо извадиха едната жена, а другата - след няколкочасови усилия.

Свлачища, лавини и спирания на тока в Австрия заради обилните валежи (СНИМКИ)


По-късно през деня друго кално свлачище е засипало жилищна сграда в Бад Клайнкирхен. Спасители с помощта на обучени кучета издирват изчезнал 80-годишен мъж.

В Гурктал, провинция Каринтия, са евакуирани обитателите на 15 сгради заради преливане на река Гурк. Около 1 700 домакинства са без електричество от часове, а няколко села в Южна Австрия са отрязани от света заради падналия сняг.


Училищата в засегнатите от стихиите райони са затворени. Хеликоптери оглеждат планинските хребети за евентуални лавини.

 

Властите в италианската област Тоскана обявиха извънредно положение заради лошото време, съобщава "Скай Ти Джи 24", цитирани от ТАСС и БТА.

Силни бури нанесоха щети в Тоскана (СНИМКИ)

Според телевизията така управата на областта ще може да поиска от правителството в Рим финансиране от специалните му фондове. В понеделник в Тоскана и Емилия-Романя бе обявен най-високият, червен код за заплаха от наводнение. Причината е очакваните там силни дъждове и бури, които могат да предизвикат разливи на реки.

ДПА отбеляза, че след няколко дни на „висока вода" в понеделник Венеция леко си отдъхва, защото прогнозите са, че през следващите дни нивата на реките ще спаднат. По данни на кмета на града в неделя 70% от града са били под вода, а нивото е било със 150 см над морското.

 

 

Очаква се ново покачване на водата във Венеция (ВИДЕО+СНИМКИ)

В Югоизточна Франция повече от 30 000 домакинства продължават да са без електричество. Причината са обилните снеговалежи.

Валежите нанесоха сериозни щети, като причини нарушения в транспорта и прекъсване на електроподаването. В петък близо 300 000 домакинства останаха без ток, а един човек стана жертва на лошото време.

 

 

"На това място работят екипи по възстановяването на електропреносната мрежа. Щетите са сериозни заради много тежкия сняг, който вяла през последните дни. Видимостта е много лоша и затова не успяхме да използваме хеликоптери. В работите по възстановяване на електрозахранването участват над 2 000 техници", каза шеф на електрокомпания Филип Монлубу.

Мост се срути във Франция, има жертви и ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.