Ремонт или суша причиниха кризата?

Язовир „Студена" край Перник е само един от водоемите, които се ремонтираха. Ремонтът на язовира започна през 2017 г. Най-важното беше спешна поправка на язовирната стена, а други дейности по реновацията на водоема продължават. Това беше първият голям ремонт след пускането в експлоатация на „Студена” през 1955 г. Експертите са категорични – това не е причината за водния режим в Перник.

Перник, Плевен и Ловеч минават на воден режим (ОБЗОР)

„Аз смятам, че няма никакъв повод, тъй като се извършиха строително-ремонтните работи на язовира, язовирната стена и съоръженията и те са изправни”, каза Кирил Войнов - зам.-директор на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Преди 2 години водата в язовир „Студена” е полуизточена, за да се извършат ремонтните дейности. „До кота „мъртъв обем” мисля, че го бяха свалили, не мога да кажа точно,  за да могат да се създадат условия за сторително-ремонтни дейности”, каза още Войнов.

Справка в сайта на Министерството на околната среда и водите, които поддържат ежемесечен регистър за нивото на най-важните язовири в страната показва, че още през лятото на 2018 г. „Студена” е пълен на 83%. Шест месеца по-късно – в началото на 2019 година нивото е спаднало до 43 на сто. Данните на метеоролозите показват, че и преди е имало сухи години. Режим на водата обаче е нямало.

Как ще се справят детските градини в Перник с водния режим в града?

„2013 година е подобна година, а най-сухата година в периода от 1993 насам е 2000 година, когато валежите са дори под 50% от нормата”, коментира  Лилия Бочева от НИМХ.

Язовири, които са за ремонт у нас, има почти във всяка област. Най-често проблемите са в преливниците, изпускателите, както и в старите язовирни стени.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.