За 12-те месеца до юли 2019 г. обезлесяването е обхванало 9752 квадратни километра

Унищожаването на дъждовните гори в бразилска Амазония през тази година е достигнало връхна точка за последните десет и повече години, предаде БТА. Това сочат данни на бразилската агенция за космически изследвания, огласени  в понеделник.

Бразилия отменя забраната за отглеждане на захарна тръстика в Амазония

Според агенцията за 12-те месеца до юли 2019 г. обезлесяването е обхванало 9752 квадратни километра, повишение от 29,5 на сто. По-голямата част от този период съвпада с управлението на десния президент Жаир Болсонаро, който е благоразположен към икономическото развитие на Амазония.

„Темата на NOVA”: Огън в белите дробове на планетата (ВИДЕО)

Това е най-високото годишно равнище в обезлесяването на обширната област от 2009 г. насам, което засилва натиска за промени в екологичната политика на администрацията на президента.
В коментар за огласените данни министърът на околната среда Рикардо Салес каза пред репортери, че правителството ще предприеме срещу увеличаващото се обезлесяване редица мерки, включително силови, подпомогнати от сателитни снимки с висока резолюция. Той добави, че ще се срещне с губернаторите на щатите в Амазония, за да обсъдят тактиката за борба с проблема. По думите му новите числа показват, че е необходима нова стратегия за устойчивото икономическо развитие на Амазония.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.