Предстои гласуване в ресорните комисии и в пленарна зала

Институциите на ЕС се договориха за бюджета за 2020 година. Брюксел предвижда повече пари за приоритетни области, като екология, безработицата и младите хора. Общия бюджет на общността е 153,57 милиарда евро. 1/5 от тях ще отидат за борбата с климатичните промени. почти 84 милиарда евро ще бъдат похарчени за икономика.

Средствата за подкрепа на Турция, като страна кандидат за членство в европейския съюз са намалени с около 85 милиона евро в сравнение с първоначалните планове.

След дълги спорове Комисията, Съветът и Европейският парламент се споразумяха за Бюджет 2020.Преговорите бяха тежки, защото част от страните настояваха за намаляване на общите разходи. „Бюджетът ще помогне за създаване на работни места, за борба с климатичните промени и стимулиране на инвестициите в цяла Европа”, коментира европейският комисар по бюджет Гюнтер Йотингер.

Бюджет 2020: За кого ще има повече средства?

„Бюджетът ще ни позволи да постигнем  приоритетите си - преминаване към зелена енергия и увеличаване на заетостта сред младите хора. 21 процента от целия бюджет са отделени за мерки за борбата с климатичните промени”, каза говорителят на ЕК Мина Андреева. 
За образование Европа отделя почти 3 милиарда евро и отпуска 255 милиона   на фирми за развитие на отбранителни продукти и технологии.  „Този бюджет гледа към бъдещето. Мисля, че той представя отлична финансова основа за Европа, за новия европарламент и новата комисия на фон дер Лайен, което ще им позволи да изпълнят задачите си”, коментира Йотингер 
Представителите на Германия, която дава над една пета от парите на Евросъюза са определили новия бюджет като "добър компромис". Сега финансовият закон на Европа трябва да бъде гласуван в ресорните комисии и от Европарламента. 

 

ИКОНОМИКА БЕЗ ПАРИ: Как да разменяме услуги, без да плащаме?

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.