Това обясни премиерът пред журналисти в Габрово

До края на тази година обходният път на Габрово ще е готов. Това увериха изпълнителите на мащабния проект при днешната инспекция на премиера Бойко Борисов. Пътят ще излиза под връх Шипка, а тепърва ще се проектира последният етап, който завършва с тунел под върха.

„Излязохме на пътя за Шипка. На места чакълират, на места асфалтират, на места къртят скалата. До края на годината ще станат готови. В ниската част са сложени мантинелите, слагат и борчетата. Хубаво е българите да минат да видят какъв уникален строеж. Скалите да видят. Скатовете са красиви, има всички цветове на дъгата. Реалистично е да излезе под Шипка, то е видно, не просто реалистично.Най-високите мостове са тук. Минахме по тях, слагат мантинели и предпазни парапети. До края на годината ще сме в срока". Това обясни пред журналисти в Габрово премиерът Бойко Борисов.

"Ако Радев не беше върнал закона, ако БСП не бяха сменили закона за предварителното отчуждение, сега вече целият тежък трафик щеше да минава от тук. Но те правят всичко на инат, за да нямат българите това, което им се полага. Българските граждани имат нужда да карат по хубави пътища, с часове по-кратко. Този обход ще спаси Габрово от целия тежък трафик. Това е прекрасно за икономиката, индустрията”, категоричен е премиерът.

Борисов инспектира изграждането на участък от АМ „Хемус” (СНИМКИ)

„На строежа на „Хемус” работят изключително здраво, напредъкът е много голям. Господ даде хубаво време и много над очакванията. Няма опасност за р. Вит. Почистени са мостове, почистена е баластрата. Ако има нарушения, ще се съставят актове. Работят стотици хора, багери. Сроковете са много кратки, надявам се догодина по това време вече да сме към Плевен и Севлиево”, обясни той за строежа навоизграждащ се участък от АМ "Хемус". 

„Виждате ли колко са лицемерни, подли и в какъв капан искат да ме вкарат. Аз да излъча кандидат, да го изберат и БСП да кажат: „Борисов избра главен прокурор”. Не им се хванах и сега се чудят какво да направят и казват – „те професионалните му качества са добри. Колкото го познават те, толкова го познавам и аз. С Христо Иванов така променихме закона, че прокурорите да си избират прокурор, съдиите – съдия", така Борисов коментира и избора на главен прокурор.

По- рано днес премиерът Бойко Борисов инспектира новостроящ се участък от АМ „Хемус”, който ще бъде продължение на отсечката, открита през октомври. След това провери до къде е стигнал строежът на обходния път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка. 

"В днешно време няма технология, която да ни позволи в кратки срокове да приключим мащабните строежи. Всичко иска много усилия и години работа. Ако беше лесно - досега да е направено", заяви министър-председателят.

Пуснаха движението по нов участък от АМ "Хемус" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Борисов разпореди на строителните инженери още днес да извикат природозащитните организации при участъка край р. Вит, за да им обяснят, че се извършват аварийни дейности по почистването на коритото на реката

Те пък го увериха, че със заповед на областния управител се почиства територията около мостовите съоръжения и коритото на реката, за да не бъде конрометирана целостта на мостовите съоръжения. Ако бъдат установени действия извън обхвата на заповедта на областния управител, виновните ще бъдат санкционирани.

„Всеки ден на обекта работят по 90 работници. Възползваме се максимално от хубавото време. За изготвянето на 898 греди за мостовите съоръжения на магистралата са ангажирани всички заводи в България”, обясни още ръководителят на строежа.

В момента се прави археологическо проучване за необходимост от допълнителни разкопки, което трябва да приключи в средата на декември. В участъка освен строителни работници, на терен са и археолози. Премиерът похвали работниците, че за месец са „отметнали” много работа.

 

По-късно министър-председателят Бойко Борисов присъства на официалното откриване на модернизирания завод за санитарна арматура „Идеал Стандарт – Видима“ в Севлиево.

„Поне 10 завода в Габрово и Севлиево решиха да направят нови инвестиции, когато им обещах магистрала „Хемус“ догодина да стигне до Плевен и Ловеч“, каза той.

Премиерът Борисов посочи, че активно продължава работата по строителството на пътен възел „Боаза“ по магистралата, а до края на годината ще бъде готов изцяло и обходният път на Габрово. „Така че от Севлиево да може да ходите до „Тракия“, „Марица“. Имате ли и магистрала „Хемус“, ще видите каква голяма разлика ще има в начина ви на живот“, изтъкна още министър-председателят.

Пред служителите и ръководството на компанията премиерът Борисов подчерта, че благодарение на тяхната работа, Брутният вътрешен продукт на страната се повишава. „Благодарение на индустрията, икономиката, ние имаме тази възможност. Ако не се работеше така добре, ако не се вдигаше БВП, това не можеше да го направим“, допълни още Борисов.

През последните 3 години компанията „Идеал Стандарт – Видима“ в Севлиево е инвестирала в модернизация над 62 милиона лева., а за цялото си съществуване от 1992 г. – над 300 милиона лева. Обновяването на завода ще доведе до увеличаване на капацитета на 6,5 млн. бр. продукти. В компанията работят 3200 души, а иновативните продукти се изнасят в над 100 държави.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.