„Не съм човек, който протака", каза още той

Президентът Румен Радев ще реши за указа за назначаването на Иван Гешев на поста главен прокурор в „обозрим срок”.  Държавният глава заяви, че ултиматуми не приема от никого и ще спази конституцията. А според премиера Борисов Радев е върнал на ВСС номинацията на Гешев „на инат”.

Висшият съдебен съвет препотвърди избора на Иван Гешев за главен прокурор, но той не може да встъпи в длъжност преди президентът Румен Радев да издаде указ. А кога ще го направи, държаният глава не отговори. ”Първо ултиматуми не приемам от никого. Ще реша в обозрим срок. Виждате, че аз не съм човек, който протака и използва различни машинации, но отговорът на всички ваши въпроси е в конституцията, четете внимателно конституцията. И аз се обърнах към ВСС също с настояване, което те разбира се, не изпълниха по най-добрия начин”, коментира Радев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В член 129 от конституцията е записано,   че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

Асоциацията на прокурорите: Недостойна компроматната кампания срещу Гешев

 

 

Темата беше коментирана и от премиера Бойко Борисов. Той има подозрения, защо президентът е върнал за прегласуване кандидатурата на Гешев. Според Борисов правителството е взело правилно решение министър на правосъдието да не номинира свой кандидат.  „Виждате ли колко са лицемерни, подли и в какъв капан искаха да ме вкарат? Аз да излъча кандидат, да го изберат и след това да кажат "Борисов си избра главен прокурор". Не им се хванах на капана и те сега се чудят какво да направят. Не, не, те професионалните му качества са добри, ми ние не избираме булка, бе. Изцяло сме стъпили на професионалните качества и избора с Христо Иванов така променихме закона, че прокурорите да си избират прокурори, съдите – съдии”, коментира премиерът.

  Мандатът на главния прокурор изтича на 10 януари 2020  година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.