Експонатът е част от арт проект в чест на 15-ата годишнина от приемането ни в Алианса

Най-известният български трабант пристигна в Главната квартира на НАТО в Брюксел. Експонатът е част от арт проект в чест на 15-ата годишнина от приемането ни в алианса.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Репликата на едноименния трабант е дарена на НАТО от Соломон Паси. В него са се возили  международни политически играчи. Един от тях е Манфред Вьорнер. През 1991-а, тогавашният генерален секретар на НАТО се качва на половин часова разходка при посещението си в България. А то е ясен сигнал за подкрепата за евроатлантическата ни интеграция.

„Той прие да го повозя в германската кола, което беше и първият случай  в историята, когато охраната на генаралния секретар не знаеше къде е той”, разказа Соломон Паси.

САЩ високо оценяват защитата на суверенитета на България от зловредни влияния

През 2002-ра возилото е  благословено пък  от Папа Йоан Павел Втори.

„Изглежда е  имало някакъв пръст на съдбата, защото същата тази година получихме покана от президента Джорж Буш да влезем в НАТО. За мен този трабант е трабантът на майка ми, който ми е донесъл скитания из страната”, каза още Паси.

Преди седмица репликата на трабанта замина за Брюксел. Днес експонатът е част от арт проект по повод 15-ата годишнина от членството на Република България в НАТО и 70-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор.

Борисов: Националната ни сигурност е гарантирана само в рамките на НАТО

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.