Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова

Сотир Цацаров е номиниран официално за нов председател на антикорупционната комисия. Кандидатурата му беше издигната от  ГЕРБ и патриотите.  Срокът за номинациите изтича утре. конкурент на Цацаров ще е Симеон Найденов, който беше издигнат от ВОЛЯ днес.

Ден преди крайния срок за излъчване на кандидати за поста шеф на Антикорупционната комисия – ГЕРБ и патриотите обявиха кандидатурата на Сотир Цацаров. В следващите 7 дни кандидатите за поста ще трябва да представят необходимите документи, в които да бъдат включени също декларация за имущество и конфликт на интереси, както и концепция за работата на комисията. След становището  на неправителствени и научни организации кандидатите ще бъдат изслушани в ресорната комисия, а гласуването ще бъде в пленарната зала. Изборът е с обикновено мнозинство - с поне половината от гласовете на присъстващите депутати. За избран се смята кандидатът, който събере най-много гласове. Според депутати изборът ще бъде факт до три седмици.

Два часа по-рано от ВОЛЯ номинираха юристът Симеон Найденов. Той е депутат от групата на Марешки.

Така два дни преди крайния срок за излъчване на кандидати за председател на Антикорупционната комисия, има две номинации за поста. БСП и ДПС имат шанс да направят своето предложение утре. А коалиционните партньори обясниха мотивите си. "„За нас номинираният трябваше да е човек, който да е работил и да разбира естеството на длъжността, която ще заема. Сотир Цацаров е всичко това, което другите не са. От 1992 година е в системата. На практика ние имаме един главен прокурор и имаме още една агенция със сходни функции. За която трябва да намерим човек да отговаря на този профил", коментира народният представител от "Обединените патриоти" Емил Димитров.

 ВОЛЯ предлага Симеон Найденов за шеф на КПКОНПИ

Още в началото на процедурата беше заложен и профила на кандидата - юридическо образование и най – малко 10 –годишен опит по специалността. „Всички, които сме коментирали този разговор помежду си, казаха така – или Цацаров, или да не се занимаваме. Много други се притесниха от този екип – председател на КОНПИ Цацаров, главен прокурор – Гешев”, допълни Димитров.

И още от мотивите на управляващите - Цацаров оставя прокуратурата неопетнена и с висок авторитет. От каквото имала нужда и Антикорупционната комисия остана без шеф след като бившия й шеф - Пламен Георгиев подаде оставка след скандала „Апартаментгейт”. „Изборът падна върху г-н Цацаров. И този избор е продиктуван от неговата професионална биография. Искам да ви убедя, че няма по-подходяща кандидатура от тази на човек, който се е изградил в съда”, коментира Явор Нотев от „Атака”.

Предложението не било спонтанно,  призна депутатът Емил Димитров. „Разговорите с г-н Цацаров съм ги водил само и единствено аз. Защото трябваше да бъде човек малко или много синя каска, необвързан с политическа сила, непартиен член.  В момента това, че ние сме се обединили около една професионална кандидатура, не го прави автоматично политическа кандидатура”, обясни той.

„Забелязах, че той знае къде е границата между институциите, разделението на властите. Убеден съм, че Сотир Цацаров ще успее да съживи КПКОНПИ и да направи така, че успешно да се бори с недъзите в обществото”, коментира бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев.

Ако Сотир Цацаров бъде избран от парламента той ще продължи мандата на Пламен Георгиев. И ще бъде начело на антикорупционната комисия 4 години и няколко месеца.

По-късно БЗНС  излезе с позиция за номинацията на Цацаров. От съюза смятат, че управляващите са преминали прага на търпимост на обществото. Според тях опитът той да бъде представен като държавник с професионални качества, способен да се бори с корупцията, е откровен цинизъм.

Вижте цялото изявление на Българския Земеделски Народен Съюз:

С номинацията на Цацаров управляващите преминаха прага на търпимост на гражданското общество. Опитът той да бъде представен като държавник с професионални качества, способен да се бори с корупцията, е откровен цинизъм.
За седем години той компрометира институцията „Главен прокурор“ и достигна дъното на обществената подкрепа. Цацаров се превърна в оръжие за политически репресии над демократичните общественици. Той беше човекът, обслужващ задкулисието. Той беше човекът на Кремъл и Чайка. Повдигна обвинения на отявлено проатлантически настроените управленци и политици, преследваше граждански лидери и закриляше империята на
корпулентната олигархия.

Ако допуснем той да стане шеф на КПКОНПИ, не просто ще се съгласим да се подиграват с държавните институции, но и ще легитимираме репресиите, преследванията и „чадърите“ над отбрани олигарси. Цацаров е удобен единствено на мафията. С биографията и досегашните си действия той гарантира, че не просто няма да преследва задкулисието, а ще го оправдава и ще прикрива престъпления му облик.

Цацаров по същество е Пеевски и чрез Гешев ще продължат да властват в силно зависимите български държавни институции. Задкулисието има изключително мощна власт в държавата ни, но то се страхува от гражданския бунт и неподчинение, защото единствено по този начин може да бъде преборено.

Призоваваме всички граждани, готови да бранят достойнството на България и свободата на народа си, към незабавни протестни действия в рамките на закона.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.