Това е най-големият корупционен скандал в страната за последните десетилетия

Деветнадесет бивши испански социалистически лидери в областта Андалусия, бастион на Испанската социалистическа работническа партия, бяха осъдени днес в рамките на най-големия корупционен скандал в страната за последните десетилетия, предаде БТА.

Присъдите бяха произнесени от съда в Севиля и идват в деликатен момент за испанския лидер, социалиста Педро Санчес, който се опитва да намери необходимата подкрепа, за да продължи да бъде премиер, след като спечели изборите, но с по-малко проценти в сравнение с предишните избори.

Деветнайсетте подсъдими, бивши членове на андалуското правителство или на регионалната администрация, бяха осъдени, защото при най-голяма непрозрачност са раздавали стотици милиони евро от фонд, предназначен по принцип за подпомагане на уволнени служители или за затруднени компании. В резултат на това физически лица или компании, които са били близки до социалистическата партия и не са имали икономически трудности, са получили помощи.
Процесът започна през декември 2017 г. и продължи година.

Намалиха присъдата на зетя на испанския крал за финансова измама

Основният обвиняем Мануел Чавес, който няколко пъти е бил министър и ръководител на Андалусия в периода 1990-2009 г., получи забрана да се кандидатира и заема изборни длъжности в продължение на девет години. Неговият приемник начело на регионалното правителство от 2009 г. до 2013 г. Хосе Антонио Гринян получи пък 6 години затвор и забрана от 15 години да заема изборни длъжности. Заради тази афера, избухнала в разгара на икономическата криза в Испания, Гринян подаде оставка.

Заради скандала като цяло социалистическото правителство беше свалено през януари в Андалусия, най-населената испанска област, в която управляваше в продължение на 36 години. Народната партия и либералите от "Сиудаданос" взеха властта там благодарение на крайната десница "Вокс", превърнала се днес в третата сила в испанския парламент.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.