Той може да прави снимки и да събира данни

НАСА е разработила подводен космически робот (BRUIE) за изследвания под лед. Учените планират да го тестват в Антарктида за последващо изпращане на други планети с цел търсене на живот в техните океани, съобщава БГНЕС.

Роботът е с дължина един метър и е оборудван с две колела. Той може да прави снимки и да събира данни за областите на съприкосновение на леда с водата. Основното му предимство е устойчивостта срещу подводни течения. Роботът ще бъде тестван следващия месец в Научно-изследователската антарктическа станция на Австралия „Кейси“, а след това ще бъде отправен към търсене на живот в океаните на други планети.

Двама астронавти излязоха на 6-часова космическа разходка (ВИДЕО)

Според учените в Слънчевата система има спътници (например спътникът на Юпитер – Европа и на Сатурн – Енцелад), покрити от океани под ледени повърхности с дебелина 10-19 километра.

Водещият специалист в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА Кевин Ханд заяви, че химическият състав на леда е възможно да подхранва живота вътре в океаните. Той добави още, че на Земята ледът, покриващ полярните океани, играе подобна роля, което ги прави идеален тестови терен за изследователския робот.

За 2025 г. е планирана мисия за изследване на спътника на Юпитер, Европа, което ще постави основата за последващо търсене на живот под леда му.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.