В момента в тях живеят 27 000 души

Гърция ще закрие трите си най-големи мигрантски лагера на островите и ще ги замени с нови съоръжения, предаде БГНЕС.

Гръцкото правителство планира да закрие пренаселените лагери на островите Лесбос, Хиос и Самос. Понастоящем в тях живеят 27 000 души, при капацитет за едва 4500.

На тяхно място ще бъдат изградени нови затворени съоръжения с капацитет за поне 5 000 души всеки.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По-малките лагери на островите Кос и Лерос също трябва да бъдат преустроени по същата линия и разширени.

Вместо да им бъде позволено да се придвижват свободно извън лагерите, търсещите убежище вече ще бъдат затворени, докато им бъде предоставен статут на бежанци и преместени в континенталната част или не бъдат отхвърлени и върнати обратно в Турция, заявиха официални представители.

Правителството обеща да премести 20 000 лица, търсещи убежище, в лагери в континенталната част до началото на 2020 г.

Новото консервативно правителство, което дойде на власт през юли, вече прие закон за увеличаване на изискванията за убежище на мигрантите и пое ангажимент за разполагане на допълнителни гранични патрули.

Снимки: БГНЕС

Ще бъдат обявени и нови критерии за действието на НПО групи, помагащи на мигранти, много от които са избягали от войната в Сирия.

„Само тези (НПО), които отговарят на изискванията, ще останат и ще продължат да действат в страната", заяви заместник-министърът на отбраната Стефанис.

Премиерът Кириакос Мицотакис обвини във вторник Европейския съюз, че третира страните по външните граници на блока като удобни места за паркинг на мигранти.

„Европа вижда в страните на пристигане като Гърция удобно място за паркинг на бежанци и мигранти. Това европейска солидарност ли е? Не! Повече няма да приемаме това", заяви Мицотакис.

Международната организация за миграция миналия месец заяви, че лагерите в континенталната част на Гърция вече са почти пълни или пренаселени.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.