Те ще бъдат заменени с нови затворени съоръжения с капацитет за поне 5 000 души всеки

Гърция ще закрие трите си най-големи мигрантски лагери на островите и ще ги замени с нови такива, съобщава БГНЕС.

От гръцкото правителство съобщиха, че ще бъдат закрити силно пренаселени лагери на островите Лесбос, Хиос и Самос. Те ще бъдат заменени с нови затворени съоръжения с капацитет за поне 5 000 души всеки.

В трите лагера, които ще бъдат затворени, понастоящем живеят над 27 000 души при ужасни условия, заради което има многократни критики от групи за човешки права и Съвета на Европа. Те имат капацитет за едва 4 500 души. По-малките лагери на островите Кос и Лерос също трябва да бъдат преустроени по същата линия и разширени. Вместо да им бъде позволено да се придвижват свободно извън лагерите, търсещите убежище вече ще бъдат затворени, докато им бъде предоставен статут на бежанци и преместени в континенталната част или не бъдат отхвърлени и върнати обратно в Турция, заявиха официални представители.

Разчистват мигрантски лагери в Париж

Правителството обеща да премести 20 000 лица, търсещи убежище, в лагери в континенталната част до началото на 2020 г. То вече прие закон за увеличаване на изискванията за убежище на мигрантите и пое ангажимент за разполагане на допълнителни гранични патрули.

Ще бъдат обявени и нови критерии за действието на НПО групи, помагащи на мигранти, много от които са избягали от войната в Сирия. "Само тези НПО, които отговарят на изискванията, ще останат и ще продължат да действат в страната", заяви заместник-министър на отбраната Стефанис.

Премиерът Кириакос Мицотакис обвини във вторник ЕС, че третира страните по външните граници на блока като удобни места за паркинг на мигранти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.