Има вероятност в страната да се проведат нови избори

Основният политически противник на израелския премиер Бенямин Нетаняху Бени Ганц обяви, че не е успял да състави ново правителство. Това съобщи БТА.

Коалицията "Синьо и бяло" на Бени Ганц обаче изпревари изтичането на крайния срок и обяви, че той не се е справил с възложената му от президента Реувен Ривлин мисия. Ганц вече е говорил с президента. Преди Ганц неуспех в опитите да състави ново правителство претърпя и Нетаняху, който върна на Ривлин връчения му мандат. Срокът за преговори за съставяне на ново правителство е 28 дни, припомня ТАСС.

Нетаняху отказа мандата за съставяне на нов кабинет

На изборите в Израел през септември нито партията на Нетаняху, нито коалицията на Ганц извоюваха нужното им мнозинство, за да съставят сами правителство.

По-рано днес балансьорът в израелската политика Авигдор Либерман отказа да подкрепи който и да било кандидат за премиер, с което на практика тласна Израел към трети парламентарни избори за по-малко от една година, отбелязва Асошиейтед прес.

Идва ли краят на ерата Бенямин Нетаняху?

От утре започва предвидения от закона срок от 21 дни, в който всеки от 120-те депутати в Кнесета може да опита да събере подписите на 61 парламентаристи, за да му бъде връчен мандат от президента да се опита да сформира правителство. Ако това не се случи, страната се озовава в нова криза и пред нови избори.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.