Те недоволстват от избирането на Валери Симеонов за зам.-председател на НС

Майки на деца с увреждания на протест срещу Валери Симеонов. Несъгласни с избора му за заместник- председател на Народното събрание, те поискаха неговата оставка. Според тях е недопустимо назначаването му на този пост след обидните думи, изречени към тях преди време - „кресливи жени с уж болни деца”. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Майките се заканиха, че протестите ще продължат, докато Симеонов не се оттегли. А за понеделник готвят автошествие и блокиране на движението в София.

Валери Симеонов е новият зам.-председател на НС

„В коя друга европейска държава може да се случи лицето на омразата да заема такъв висок пост? И гаврата, подигравката, нашите деца още помнят как се подиграва с нас. Ще ни чуе, ние ще го принудим да ни чуе”, закани се Вера Иванова, майка на дете с увреждане.

 

„В случая за мен става въпрос за намеса на парламентарната демокрация. За нас и лично за мен, това не е било някаква самоцел. Виждате, че 4 месеца този пост стои незает и с решение на групата съм определен да заема аз този пост”, заяви Симеонов.

Два дни след като гласуваха за Валери Симеонов от БСП решиха, че са направили грешка и поискаха оставката му. "Подкрепата ни за Валери Симеонов беше ненужен акт на добра воля и грешка. Извиняваме се на майките, които бяха обиждани и унижавани от него и зад които ние застанахме", написаха от левицата. 

 

 

Според ГЕРБ предложението е на Патриотите и трябва да бъде уважено.

„Валери Симеонов понесе своята цена когато беше вицепремиер, знаете по каква причина. Оттам нататък той е част от мнозинството, нормална практика е такива хора да са зам.-председатели. Уважаваме мнението на майките, но има и парламентарни практики, които е хубаво да се спазват”, заяви Александър Ненков.

Симеонов получи подкрепа и от партньора си в малката коалиция - председателят на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов.

„Майките на децата защо точно протестират? В християнската идеология има грешка – има прошка. Колко пъти искат да му отрежат главата? Айде сега, съжалявам, но мисля, че не са прави”, заяви той.

Симеонов не получи прошка и днес от майките, които се заканиха да блокират движението в центъра на София в понеделник.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.