Разкриха и подробности за случая

Изяснена е причината за смъртта на детето от Кардам, но без достатъчно доказателства, за да се повдигне обвинение. 9-годишното момче е отровено с газ фосфин.

Това е категоричното становище на прокуратурата. При вдишване, газът води до смърт за време от 30 до 60 минути. Засега работната версия е причиняване на смърт по непредпазливост.

Отровните овални хапчета, иззети при огледите от стените в къщата са съдържали  газ. Фосфинът се активизира във влажна среда „Според научните данни, достатъчно е излагане от порядъка само на от 30 до 60 минути, за да настъпи смърт”, обясни Йорданка Чанева, наблюдаващ прокурор при Районна прокуратура -  Генерал Тошево.

Отрова срещу гризачи убила 9-годишното момченце от Кардам?

Според разследването отровата е била поставена непосредствено преди фаталната вечер на 28 октомври.  Семейството на загиналото дете твърди, че ползва хапчетата отдавна.

Разследващите уточняват, че отровата е от вид строго забранен за продажба. Остава неясно как и откъде семейството се е сдобило с нея. Неясно засега е и защо медиците не са разпознали симптомите. Едното обяснение - те много приличат на тези от хранително отравяне. „Според вещите лица, всички симптоми на пострадалите деца, в това число и на починалото момче са симптомите на отравяне с фосфин и именно: гадене, повръщане, коремна болка, диария, главоболие, замаяност, а в крайна сметка – неправилен сърдечен ритъм или сърдечен арест”, каза още прокурор Йорданка Чанева.

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА В КАРДАМ: Основната версия е отравяне по непредпазливост

Бабата и дядото недоумяват как само три от децата са пострадали, при положение, че всички са спели в едно помещение. Останалите три, които бяха под наблюдение в добричката болница не са имали симптоми. „На третия ден дойде една докторка и каза: Бабе, децата са много добре, в кръвта им казва няма нищо, чисти са!”, каза бабата на починалото дете Стоянка Иванова.

Все още не е постъпила медицинската документация от болницата във Варна, където се лекуваха две от децата. Тя е изискана от прокуратурата още миналата седмица. До момента не са анализирани и документите от спешните медици, посетили семейството във фаталния ден.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.