"Той е мой човек, мой приятел", каза Тръмп в интервю за телевизия "Фокс нюз"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че на изборите догодина ще се бори за преизбиране отново в тандем с вицепрезидента Майк Пенс, предаде Ройтерс. "Той е мой човек, мой приятел", каза Тръмп в интервю за телевизия "Фокс нюз".

Що се отнася до слуховете, че този път може да се яви на изборите в тандем с бившата постоянно представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, той заяви, че това също "би било чудесно", но добави, че Пенс свърши "феноменална работа". Тръмп все пак отбеляза, че и за Хейли ще има роля в екипа му.

В книгата си, издадена миналата година, тя избягна да критикува президента, макар да не скри, че двамата не винаги са били в съгласие.

Тръмп също така отказа да потвърди, че държавният секретар Майк Помпейо ще напусне кабинета и ще се кандидатира за сенатор от родния си щат Канзас. Според Тръмп за Помпейо не е проблем да победи, ако се кандидатира, и той сам може да вземе решение по въпроса, ако сметне, че републиканците са застрашeни да загубят сенатското си място от Канзас.
Тръмп защити своето решение да използва личния си адвокат Руди Джулиани да работи по отношенията с Украйна.

Ролята на Джулиани е в центъра на разследването в Камарата на представителите за импийчмънт срещу президента.

Ден след приключването на публичните изслушвания на ключови свидетели по разследването в доминираната от демократите долна камара на Конгреса, Тръмп каза, че е избрал Джулиани да се занимава с проблема за корупцията в Украйна заради репутацията му на "голям борец срещу корупцията".

Президентът на САЩ прогнозира, че няма да бъде отстранен от поста, защото според него "демократите не разполагат с нищо, което да (го) уличава", въпреки многобройните свидетелски показания, че по лично указание на Тръмп Джулиани е оказвал натиск върху украинския президент Володимир Зеленски, предаде ДПА.

Повечето свидетели, все видни американски дипломати, казаха, че Джулиани на практика ги е отстранил от отношенията с Украйна и е предлагал на Зеленски безпринципна политическа сделка от личен интерес за Тръмп - или да започне разследване срещу Джо Байдън - вероятен съперник на Тръмп на изборите догодина, или Вашингтон ще замрази така необходимата военна помощ за Украйна.

Тръмп каза, че е забавил тази помощ единствено с цел изкореняване на корупцията в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ използва голяма част от почти едночасовото си интервю за нападки срещу някои от ключовите свидетели, явили се пред Камарата на представителите, а за други каза, че не ги познава - включително и Гордън Сандланд, който дари 1 млн. долара за предизборната му кампания през 2016 г. и след това бе назначен за постоянен представител на САЩ към Европейския съюз.

Тръмп заклейми конгресмена демократ Адам Шиф, който води разследването в долната камара на Конгреса, като го нарече "корумпиран", "човек, който променя мнението си", и "загубеняк". Той отправи остри думи по адрес и на председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, като я нарече "луда калинка".

По отношение на уволнената от него посланичка на САЩ в Украйна Мари Йованович, която също даде накърняващи го показания, президентът на САЩ каза, цитиран от ДПА, че "тази жена не е ангел".

Тръмп все пак допусна, че ако бъде официално обвинен от демократите в Камарата на представителите, той иска процес по тези обвинения в контролирания от републиканците Сенат, където очаква по-честно третиране и благоприятен изход. Той дори изрази желание да види сред свидетелите там анонимния разобличител, подал сигнала, довел до процедурата за импийчмънт.
Самоличността на въпросния разобличител все още остава в тайна, а републиканците непрекъснато настояват той да излезе наяве.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.