Той ще даде обяснение за скандалните твърдения на сръбски депутат

Шпионски скандал и дипломатическо напрежение между Сърбия и Русия. Руски полковник е дал пари на сръбски офицер. За какво точно - президентът Вучич поиска обяснения от Москва. А малко по-късно негов приближен обвини България, че също шпионира Белград.

Сърбия: България ни шпионира

Шпионският скандал избухна след като в социалните мрежи се появи видео, на което според Белград се вижда как руски полковник дава пари на бивш сръбски офицер. Президентът Вучич обясни, че полковникът поне 10 пъти се срещал с трима сръбски офицери.

"Сърбия никога не е правила нещо, което да застраши приятелството с Русия. Днес попитах руския посланик, този сериозен и отговорен представител на Руската федерация, Александър Боцан-Харченко, питах го защо? Само този въпрос му зададох. Не виждам никаква логика във всичко това", заяви Вучич.

Вучич поиска обяснение от посолството на Русия за разкрития шпионин

Часове по-късно по държавната сръбска телевизия  приближеният на президента Вучич депутат Милован Дрецун замеси и България в друг шпионски скандал. Дрецун, който е и председател на парламентарната комисия за Косово, твърди, че на територията на Сърбия действа мощна мрежа от български разузнавачи. Ответната реакция на българската страна не закъсня.

„Това е поредното невярно обвинение от този депутат към България. Не виждам  български разузнавач да вербува сръбски. България винаги е подкрепяла и подпомагала Сърбия”, заяви Захариева в ефира на „Здравей, България”.

Захариева: Обвиненията в шпионаж са нелепи и неотговарящи на истината

Според вицепремиера Красимир Каракачанов се прави опит България да влезе в ролята на „патица за отвличане на вниманието“.

„В сръбския парламент всеки депутат може да говори каквото си иска. Естествено, че не отговарят на истината.Това, че Сърбия има някакви проблеми, а те са видни, не означава, че България трябва да бъде изкупителна жертва.Такива неща, за които говори сръбския депутат, няма”, категоричен е той.

Като ответна реакция България вика във външното ни министерство сръбския посланик в София, за да даде обяснения за скандалните твърдения на сръбския депутат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.