Изследване показало, че 97% от четириногите различават здравата от болната кръв по миризма

Стефани Хърфел признала, че преди 6 години нейното куче Сиера започнала да се държи странно. То често застанало пред стопанката си, душило й корема и слагало върху носа си върху него. Отначало Стефани не реагирала на поведението на домашния любимец, но след няколко дни тя открила, че Сиера се скрила зад един шкаф, свила се на кълбо и си скрила носа под опашката. „Малката й муцунка беше мокра, а веждите намръщени”, разказа Хърфел.

СРЕЩУ РАКА НА ПРОСТАТАТА: Защо е важно мъжете да ходят на профилактични прегледи?

Странното поведение на кучето, а също започналите болки в корема накарали жената да потърси медицинска помощ. Лекарите открили у нея трета фаза на рак на яйчниците и започнали незабавно лечение, което довело до ремисия.

Лекуващият я лекар, онкологът Дейвид Кушнер смята, че поведението на кучето има логично обяснение. Научните изследвания бяха потвърдили, че в 97% от случаите кучетата са способни да различават здравата от болната кръв по миризмата. „Тази област от изследванията е много интересна. Тя разглежда възможността от използването на кучешкия нюх за откриване на ракови тумори”, сподели изследователката Хедър Джанкейра.

Киселото мляко намалява риска от рак на белия дроб

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.