В Южна България е обявен жълт код за опасно време

Наводнения и свлачища предизвикаха поройните дъждове в Родопите. Второ денонощие продължава да вали над много места в Южна България, където е обявен жълт код за опасно време. Паднали камъни затвориха за часове пътища в пазарджишко и в участъка между Асеновград и Смолян.

Проливните дъждове превърнаха в пълноводни реки училите на Асеновград. Най-критична бе ситуацията в квартал Метоха, където водата от близкото дере не позволи на хората да излязат от домовете си. Водната стихия разруши част от асфалтовата настилка.

 „Има шахта, която не е изчестена, откакто е сложена и асфалтът от как е направен, как няма да е река? Как се пресича, ако няма човек гумени ботуши, как ще отиде на работа сух и как ще стои осем часа сух”, каза Софка Недялкова

Живеещите в квартала със страх наблюдаваха водата от улицата да не залее домовете им.

 „Една година ми беше влязло вътре в къщата и ми беше един метър вълната. Вътре ми беше станало всичко лом, кал. Ей там направиха шахта да се оттича, но май и тя е запушена, защото всички се оттича оттук”, каза още Марияна Михова.

Интензивни валежи и опасност от наводнения в части от страната

Водата от улиците влезе в приземни етажи. Няколко търговски обекта се наводниха.

 „Тази сутрин цялото помещение беше наводнено. Никой не ни обърна внимание и се наложи ние с колегите да изгребем водата, за да може по някакъв начин да имаме адекватно място за работа.+Ние си поемаме разходите за това нещо и сме доста озадачени”, заяви собственикът на фризьорско студио Гергана Георгиева.

От общинската фирма по чистотата в Асеновград признаха, че наводнените улици са не само заради голямото количество дъжд, но и заради затлачените шахти.

 “Запушени от листа от големия дъжд. Отгоре прави легло и не може да минава водата. Отваряме ги, изчистваме ги и веднага водата се изтича. Това са в екстрени ситуации”, добави служителят на общинската фирма по чистота Иван Иванов.

Рано сутринта паднала скална маса затрупа едното платно на главния път от Асеновград за Смолян. Екипите на пътноподдържащата фирма получават непрекъснато сигнали за откъртили се скални късове и камъни в района на Нареченски бани. Заради разчистването им от пътя, се налага движението за кратко да бъде спирано.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.