Неизправен контакт също може да е предизвикал взрива, заяви още Спас Спасков

Това отделение е с медицински газове, колкото в останалите. Това е вътрешното отделение, което е разположено в  най-старата сграда на „Пирогов”. Това е сграда, строена около 1930 година. Ремонтирана е няколко пъти, но последният ремонт, който аз помня, беше преди 20-25 години. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментар след новините” бившият директор на „Пирогов” Спас Спасков за взрива и пожара в болничното заведение.

Взрив и пожар в "Пирогов", има 2 жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това не мога да го отнеса към газовата инсталация. Тя се реновира непрекъснато, компромис не се прави. Още когато аз работех в болницата, имахме договори със снабдителите за постоянен контрол, който се прави в рамките на около месец. Имахме и предполагам, че има човек, който отговаря за тази инсталация и я оглежда. Освен това и най-малко отклонение на работата се наблюдава от лекарите и те веднага алармират. Този техник ежедневно проверява и поправя повредите”, обясни той.

Вътрешният министър за пожара в „Пирогов”: Изключваме възможността за терористичен акт

„В „Пирогов” по-голямата част от местата, в които пациентите се нуждаят от кислород, той се подава през централизирана система. Има газова станция в двора на болницата, която се зарежда с огромно количество кислород. По тръбопроводи от нея кислородът достига до там, където е необходим”, разясни Спасков.

СЛЕД ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ: „Пирогов” отваря гореща линия

„В момента можем да прави само хипотези. Разбрах, че има група, която ще направи изключително задълбочено проучване. Там, където има повече кислород, има опасност от взрив. Поради тази причина в тези помещения е забранено да се влиза с цигари. За персонала съм сигурен, че не влизат с цигари там”, категоричен е той.

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ ОТВЪТРЕ: Как изглежда мястото на взрива и пожара в "Пирогов" (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Преди години имаше едно подобно запалване в кислородната станция. Слава Богу, проблемът много бързо се овладя. Тогава проблемът беше технически. Практически е възможно пациент да е запалил цигара. Много пъти съм си мислел, как обездвижен човек, пушач, ще се сдържи да не запали цигара?  Ако има провинение, трябва да има санкция, а каква трябва да е тя? Не може санкцията да е изписване”, смята бившият директор на болницата.

Пожарът в „Пирогов” тръгнал от запалена цигара? (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Други варианти, тъй като става въпрос за възпламеняване, то може да стане от искра. В контакт, който е технически неизправен, също може да предизвика искра и да се случи инцидент. Това, което знам със сигурност, е, че два пъти годишно се минава на инспекция, за да се проверят тези неща”, каза още Спасков.

По разпореждане на Цацаров: НСлС разследва трагедията в „Пирогов”

„За да може за толкова кратко време да се евакуират такава голяма група хора, това обикновено е отиграно. По времето, когато бях директор, с пожарната отигравахме подобна ситуация. Връзката между пожарната и болницата беше изключително добра. Освен това на територията на болницата има щатен пожарникар, който ежедневно прави проверки. Може би досега сме приемали, че всичко това, което се прави до тук, е достатъчно. Според мен има цяла поредица неща, които е имало. Най-вероятно сега пожарната ще излезе с нови препоръки. В болницата винаги сме се съобразявали с това и сме ги приемали”, добави той.

Още от разговора със Спас Спасков гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.