В Берлин се състоя концерт на Камерния оркестър на Софийската филхармония

Външните министри на България и Германия - Екатерина Захариева и Хайко Маас, отбелязаха заедно 140-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете държави с концерт на Камерния оркестър на Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров във Френската катедрала на площад “Жандарменмаркт”.

Връзките между нашите две страни, едни от най-древните в Европа, всъщност са доста по-стари - първият договор между българската държава и немското кралство е от 843 г. Важното е, че и днес сме партньори, съюзници и близки приятели. Германските инвестиции у нас възлизат на 3 млрд. евро, а всяка година 1 милион немски туристи идват у нас”, заяви вицепремиерът Захариева.

“Днес празнуваме детски рожден ден - 140 години, на фона на общата ни многовековна история. Винаги сме били свързани, особено чрез културата, независимо от политическите системи. Свързват ни нашите сънародници - 350 000 българи живеят в Германия. Свързва ни и общият копнеж по една единна Европа”, заяви Маас.

Министър Захариева припомни, че тази година отбелязваме няколко значими събития, които промениха историята на нашите народи и на Европа - 30-годишнината от падането на Берлинската стена и 70 години от основаването на НАТО. България отбелязва и 15 години от приемането й в Алианса.

“Искам да благодаря на Германия за лидерската роля в процеса на европейска интеграция на Западните Балкани и подкрепата за страните от Централна и Източна Европа. Догодина България, заедно със Северна Македония ще председателства Берлинския процес и се надявам да допринесем за конкретни и практически ползи за региона”, каза още Захариева.

“Българската външна политика заслужава уважение - и за усилията за интеграция на Западните Балкани, и заради договора ви за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония, който е пример за целия регион. Бих искал и другите държави да са толкова смели като България”, заяви министър Хайко Маас.

На тържеството в Берлин присъства председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, представители на дипломатическия корпус в Берлин, българските почетни консули във федералната република, представители на германския бизнес в България, наши сънародници, живеещи в Берлин.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.