Мостът беше евакуиран

Двама души бяха убити, а трима ранени при атака с нож на "Лондон бридж" в петък. Нападателят бе застрелян от полицията. Властите в британската столица официално обявиха нападението за терористично.

Въоръженият мъж носел жилетка с експлозиви, които обаче се оказали фалшиви.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Няма данни пострадали български граждани при атаката в сърцето на Лондон, съобщиха от българското Външно министерство. При необходимост, сънародниците ни могат да се свържат с посолството ни на Острова на следните телефони: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400. Номерата на дежурните телефони в извънработно време са: + 442075813144; + 442075849400

Видеоклипове, разпространени в социалните мрежи, показват как минувачи се нахвърлят върху напaдателя, след което се намесват и полицейските органи.

Смъртоносните атаки в Обединеното кралство през последните години

„Следя ситуацията и искам да благодаря на полицията за мигновената намеса”, написа в Twitter британският премиер Борис Джонсън. Той прекъсна предизборната си кампания и се завърна на "Даунинг Стрийт". Късно в петък вечерта той ще проведе спешни разговори със службите по сигурността.

"Разхождах се по моста, когато чух разправия. В следващия момент няколко човека нападнаха един. Полицията реагира много бързо и, веднага след като дойдоха, заедно със спецчастите, се чуха няколко изстрела", разказва очевидец на нападението.

На клипове и снимки в Twitter се виждат няколко полицейски коли и автобуси на моста и камион, който препречва няколко ленти.

Видео: Ruptly

Най-близката метростанция беше евакуирана. Кралският колеж в Лондон също затвори врати и от ръководството му предупредиха всички ученици и служители да не излизат в района.

 

Видео: Ruptly

"Лондон Бридж" беше сцена на нападение през юни 2017 г., когато трима терористи се врязаха с микробус в група пешеходци, а след това нападнаха хора в околността, убивайки осем души. 

 

Видео: Ruptly

Видео: Ruptly

Часове след нападението в Лондон атака с нож бе извършена и в Хага. Трима души бяха ранени при нападението на главната търговска улица в холандския град.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.