"Това е добра отправна точка за дебати за бюджета", каза още той

„По кредитен рейтинг изпреварваме всички други Балкански държави. След кризата в КТБ успяхме не само да възстановим кредитния рейтинг, а и да увеличим перспективите. Нашите партньори ни имат доверие. Това е добра отправна точка за дебати за бюджета”. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Standard&Poor's повиши кредитния рейтинг на България

В събота стана ясно, че мeждyнapoднaтa peйтингoвa aгeнция Standard & Poor's е повишила кредитния рейтинг на България с положителна перспектива. Повишението на рейтинга е в резултат на устойчивото развитие на икономиката на България, без натрупване на макроикономически дисбаланси. Фискалните и външните баланси са силни, а напредъкът по присъединяването на България към Механизма на валутния курс II е стабилен, съобщиха тогава от Министерството на финансите.

Според Горанов по-големият кредитен рейтинг е предпоставка за развитие през следващата година.

„Най-голямата кредитната агенция споделя нашите оценки за развитието на държавата до края на годината и през следващата, оценява се положително всички структурни реформи по повод присъединяването на страната ни в чакалнята ERM II“, отбеляза финансовият министър.

 

Премиерът Бойко Борисов също коментира новината. „Standard&Poor's е най-голямата международна рейтингова агенция. Този рейтинг отговаря на много атаки към на нас", каза той.

"Преди година никой не вярваше, че ще направим всичко възможно да влезем в чакалнята на Еврозоната. Това означава стабилни финанси. Това означава стабилна банкова система, контрол върху банковата ни система. Показваме стабилен напредък", каза Борисов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook