Това потвърди заместник-ректорът прочутия британски университет Стивън Туп

Единият от убитите при терористичната атака с нож в Лондон в петък е бил специализант по право и криминология в университета в Кеймбридж, занимаващ се с въпроса за рехабилитация на затворниците и връщането им в обществото, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Това потвърди заместник-ректорът прочутия британски университет Стивън Туп, като добави, че 25-годишният Джак Мерит е бил координатор на курс по програмата "Обучение заедно".

Другата жертва, чието име все още не се съобщава, е бивша студентка в университета и също е била участничка в програмата. В деня на атентата те били на честване на 5-ата годишнина на програмата, което се провеждало близо до мястото на нападението - известния Лондонски мост на река Темза.

ИДИЛ пое отговорност за терористичния акт в Лондон

Нападателят Усман Хан се оказа осъден терорист, излязъл предсрочно от затвора неотдавна. Той бе застрелян от полицията, след като случайни минувачи успели да го повалят на земята, след което той показал зареден с експлозиви самоубийствен пояс, който се оказал само имитация.

„Това, което трябваше да бъде една щастлива възможност да се отбележат постиженията на тази уникална и социално преобразуваща програма, организирана от Института по криминология, бе прекъснато от един неописуем криминален акт", каза Стивън Туп, цитиран от БТА.

Служител на университета в Кембридж е сред тримата ранени при атаката.

28-годишният нападател е бил освободен условно от затвора миналата година, след като излежал 6 години от присъдата си по обвинения в тероризъм. Според лондонската полиция той е действал сам, замисляйки и извършвайки своята брутална улична атака.

Нападателят от „Лондон бридж“ е лежал в затвора

Джихадистката групировка ИДИЛ обаче пое отговорност за атаката и заяви, че Хан е "неин воин".

Самоличността на тримата ранени от терориста все още не е назована от полицията. Стана известно, че един от тях вече е освободен от болницата, а другите двама са в стабилно състояние. Лекарите казаха, че те се справят успешно с физическите си травми, но че може да минат месеци преди да преодолеят психическите.

Лондонският мост в центъра на британската столица за втори път става сцена на терористична атака, отговорност за която поема ИД. През 2017 г. на същото място бяха убити 8 души.

ТЕРОР НА ОСТРОВА: 2 убити и 3 ранени при атака с нож в Лондон (ВИДЕО+СНИМКИ)

Британският премиер Борис Джонсън обвини политиката на лейбъристите за терористичната атака в петък. Той каза, че нейното предишно "левичарско правителство" било виновно за политиката, която позволила освобождаването на "опасни престъпници" като Усман Хан.

В момента правосъдното министерство спешно преразглежда освобождаването от затвора на 70 терористи и премиерът консерватор обеща да предприеме мерки срещу предсрочното освобождаване на хора, осъдени за сериозни закононарушения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook