По темата разсъждават водещите на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”

Днешното идание на „КоментарНО” е посветено на демографската криза в България и Европа. Тази тема има както политически, така и икономически измерения.

„Бих казал, че икономическото измерение не е чак толкова опасно. Забелязвали сме в историята, когато е била чумата през 14 в., как популацията рязко намалява. Остават хората и капиталът. Тогава реално имаме много инвестиции и машини. Така хората са се замогнали и се е случил икономически подем. Проблемът обаче възниква, когато имаш щедри социални системи”, посочи Кузман Илиев.

Ще се превърне ли България в „демографска пустиня” ?

„Политическото измерение сякаш не се коментира толкова широко в общественото пространство. Застаряващото население както в България, така и в Европа внася една промяна в електоралната карта. Тоест, по-възрастните хора имат по-сериозна тежест в избора на политическите субекти, които управляват съответните страни. Това означава, че политики по по-сериозни реформи, като такава в пенсионната система, са все по-малко вероятни, с оглед на това, че ще гласуват все повече възрастни хора”, добави Владимир Сиркаров.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.