Около това мнение се обединиха вицепрезидент, евродепутати, настоящ и бъдещ главен прокурор

Вицепрезидент, евродепутати, настоящ и бъдещ главен прокурор единодушно обявиха в Брюксел, че мониторингът за правосъдие и вътрешен ред на България трябва да бъде прекратен.

Причината била, че страната ни изпълнила всички препоръки по всички показатели. Ето още за резултатите на България в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

България заслужава мониторингът да отпадне, обяви в Брюксел избраният за следващ главен прокурор Иван Гешев. И даде конкретни примери. “Бяха повдигнати обвинения на лица, числящи се към политически и икомонически кръгове и лица, заемащи високи постове в държавната администрация”, коментира той.

Вебер: Мониторингът над България трябва да бъде вдигнат

Пред българските евродепутати Гешев отчете още - предявени искове за замразяване на имущество за около 3 млрд. лева. Съобщи и че само за 2019 г. телефонните измами у нас са намалели наполовина. „В резултат на притиводействието на контрабандата и незаконното произодство на цигари е прекратена дейността на много фабрики, предотваретена е щета на фиска за 700 млн. лева”, обясни Гешев.

ОКОНЧАТЕЛНО: Пада мониторингът на ЕК за България

Според вицепрезидентът Илияна Йотова механизмът също трябва да отпадне. Тя се нагърби и с прогноза кога. „Аз очаквам финладското председателство, което приключва тази година, че ще излезе с решение към съвета мониторинхът да отпадне окончателно”, каза тя.

В Брюксел Цацаров обяви идеите си, ако застане начело на антикорупционната комисия. Утре му предстои изслушване в парламента за поста. „Тази комисия  не се нуждае от никакви допълнителни правомощия - право да задържа или да притежава техника за СРС. Това са излишни правомощия”, обяви държавен обвинител номер 1.

Цацаров: Водещата версия за пожара в "Пирогов" до момента е тютюнопушене

Участниците във форума, организиран от евродепутата Емил Радев, се обедиха около мнението, че по-справедливото решение ще е, ако има общ мониторинг на всички държави в ЕС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.