Българската криминална драма в конкуренция с един от най-успешните световни продукции за 2019 г.

След успеха на „Дяволското гърло“ сред българските телевизионни зрители и италианската публика, сериалът получи и престижна номинация в категорията „Най-добра чуждестранна драма“ на наградите C21 International Drama Awards, част от C21 Media. Криминалната драма е избрана от над 280 кандидатури от цял свят, отразяващи изобилието на драма продукциите през последните 12 месеца. Журито, определило номинираните, включва над 100 от водещите възложители на продукции в драматичния жанр от цял свят.

Доказателство за качеството на „Дяволското гърло“ са и останалите продукции, номинирани в същата категория: Brilliant Friend, Narcos Mexico, Das Boot, Delhi Crime, Quicksand и DEUTSCHLAND86, като всички от тях са продуцирани за едни от най-големите стрийминг платформи в световен мащаб. Кои са най-добрите продукции за 2019 г., предстои да стане ясно на официална церемония на 5 декември в Лондон.

"Tази номинация е признание не само за изключителните усилия, които положихме, тя е страхотна оценка на нашата работа, но и на нашите качества. Защото да произведеш на нашия скромен пазар продукт, който е в състояние да се състезава с най-добрите световни сериали – затова се изискват качества – изисква се много креативност на всички нива – и в съдържанието, и в продукцията, и в монтажа. И понеже е сигурно, че в обозримо бъдеще ние няма да разполагаме с ресурсите на чуждите продукции, то настоящата номинация трябва да ни даде самочувствието и увереността,  че оригиналното българско съдържание, което залага на български теми и се създава изцяло от български професионалисти, има добър шанс в световното състезание на идеи, концепции и формати"– споделя продуцентът на „Дяволското гърло“ Евтим Милошев.

Председателят на журито, главният редактор и управляващ директор на C21 Дейвид Дженкинсън коментира: „В гласуването на C21 International Drama Awards участват водещи международни купувачи и възложители, които определят най-добрите сериали в ефира по цял свят. Миксът от финалисти тази година е показателен за невероятното качество на сериалите, които се създават на всички континенти, както и за продължаващата доминация на драматичния жанр. С нетърпение очакваме да разкрием победителите на Content London тази година“.

“Дяволското гърло” е поредната авторска продукция на NOVA, която затвърждава подкрепата на Нова Броудкастинг Груп в качествените български филми чрез всички свои платформи. Със завладяващ сценарий, мащабни външни кадри, многопластов сюжет и силно актьорско присъствие, „Дяволското гърло“ разказва историята на криминално разследване на серия мистериозни убийства, които се случват в Родопите. В него има всичко, което вълнува българите – криминални случаи, мистика, любов, предателство, отмъщение и значими социални теми. Част от звездния каст на мащабната продукция са Теодора Духовникова, Владимир Карамазов, Васил Банов, Христо Петков, Валери Йорданов, Стоян Радев, Лидия Инджова и Павела Апостолова. Креативен продуцент и сценарист е Иван Спасов, режисьори - Павел Веснаков и Димитър Димитров, режисьор по монтажа - Виктория Радославова, а оператори са Мартин Балкански и Борис Славков. В подкрепа на екипа от сценаристи е известният криминален психолог Росен Йорданов.

За C21 Media

„Домът на международната развлекателна общност“ съчетава портфейл от дигитални и печатни издателски брандове с най-влиятелната платформа за онлайн прегледи и продажба на съдържание. Сред събитията, организирани от C21 през годината, е и Drama Summit (част от който са и C21 International Drama Awards). По време на Summit-a присъстват повече от 1700 ключови фигури от всички краища на света - продуценти, финансисти, оператори, дистрибутори и streaming video on demand играчи.

Всеки месец видео, аудио и писменото съдържание на C21 достига над 180 000 ключови мениджъри  – от шефовете на водещите студиа в Холивуд и международните канали, до малки независими продуценти и дистрибутори, обединени от стремежа да са в крак с най-актуалните новини, статии и анализи за и от индустрията. Тази общност е най-мощната сила в международния ТВ, медиен и развлекателен сектор.