Той заяви, че намира думите му за много опасни за Франция

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като много оскърбително изказването на френския си колега Еманюел Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО, предаде БТА.

"Смятам, че това е много оскърбително", заяви Тръмп на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на срещата на върха на организацията в Лондон по случай 70-ата й годишнина.

Президентът на САЩ отбеляза, че възнамерява да обсъди въпроса с френския си колега по-късно днес.

Зукърбърг: Не е вярно, че Тръмп ме агитираше срещу забраната на политически реклами

"Това е едно много, много злобно изявление по адрес на 28 държави", каза Тръмп. Той заяви, че бил много изненадан от тези думи на Макрон и ги намира за много опасни за Франция. "Никой не се нуждае от НАТО повече от Франция", увери Тръмп.

На среща в Париж със Столтенберг в четвъртък Макрон каза, че остава на своята позиция за "мозъчната смърт" на НАТО, и изрази съжаление, че последните две срещи на върха на алианса са били посветени единствено на начини да се облекчи финансовата тежест за САЩ.

В същото време "стратегически въпроси за мира в Европа, отношенията с Русия, темата с Турция или кой е врагът (на НАТО) не бяха решени", заяви френският президент.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.