Янаки Дерменджиев разказва как се прави кино у нас

„В градовете, в които ходехме с пътуващо кино, срещахме хора, които са запалени по киното. Те постоянно питаха как може да се направи кино. Техниката беше много скъпа. Когато минахме с пътуващото кино, имаше невероятен успех, киносалоните бяха препълнени. Хората имат желание”, Това сподели в предаването "Плюс-Минус. Коментар след новините" Янаки Дерменджиев, който заедно с брат си реставрира и възобновява киносалони на места, където няма кино. Двамата братя са наградени от Европейските кинонагради в категория „Предприемач на годината".

„Решихме, че можем лека-полека да реновираме кина. Първо направихме във Враца, а след това във Видин, Търговище и Пловдив. Първоначално всички колеги ни казаха, че ще фалираме. Аз вярвам, че когато киното се направи хубаво, хората го оценяват. Видинчани го „прегърнаха”, след като отворихме киното, то имаше страхотен успех”, споделя той.

„Имаме съдружници в различните кина. Какво да правят младите хора в малките градове, в които има 3-4 кафенета и две дискотеки, които работят само в петък и събота - това ни беше идеята. Кината функционират постоянно. Успяхме да покажем, че ако филм се разпространи, както го правят американците – с рекламна кампания, пиар и филмът е хубав, той ще даде резултат. Следващата година и двата филма – „Екшън” и „Ятаган”, са комедии. За мен комедията е един от най-хубавите жанрове", добави той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.