Конференция е за борбата с корупцията и организираната престъпност

Ще има ли обща европейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност? Това обсъждат днес в Брюксел висши представители на Евросъюза, които отговарят за правосъдието и вътрешния ред. За първи път сред тях е и главният европейски прокурор Лаура Кьовеши. 

България е представена от заместник-главния прокурор Иван Гешев. Една от целите на дебатите е размяна на информация между страните-членки по наказателни дела. Сред домакините на конференцията в Брюксел е евродепутатът Емил Радев.

Президентът подписа указа за назначаването на Гешев за главен прокурор (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Успешното международно сътрудничество с Европол и активната координационна подкрепа на представителите на Евроюз са в основата на повече от 10 съвместни международни операции, проведени под ръководството на прокурори от българската специализирана прокуратура. Между които е и първата операция в ЕС срещу нерегламентирани  парични преводи в особено големи размери по т.нар. метод Хавала, целящ финансирането на тероризъм”, обяви Иван Гешев.

„Трябва наистина стратегия на общо европейско ниво, защото виждаме, че този вид престъпления засягат две,три, че и повече държави-членки. Тази тема ще бъде централна и в мандата на новата Европейска комисия”, заяви евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Лаура Кьовеши е окончателно утвърдена за главен прокурор на ЕС

Новият европейски главен прокурор  Лаура Кьовеши също очерта приоритети си.

„Европейската прокуратура трябва да бъде независима и силна. С основна задача да извършва разследвания и да възстановява щети”, заяви тя.

Преди това Кьовеши поздрави за избора българския си колега Иван Гешев.

„ Да, разговарях с г- Кьовеши и й казах, че българската прокуратура е насреща, когато възникнат проблеми”, разкри Гешев.

 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.