Животните са били ловени и пренасяни в клетка

След сигнал на NOVA от Българската агенция за борба с храните и Държавното горско стопанство започват проверка по случая с превозването на диви прасета от частно ловно стопанство, въпреки забраната за това. След бума на свинска чума у нас, транспортирането на жив дивеч беше спряно със законови промени.

Александър е ловец и е човекът, заснел видеото, на което се вижда как от частното ловно стопанство превозват живо, диво прасе.

„Ето там ги видях, на капана, как го товарят, бяха двама служители. Повиках им да спрат, обаче те не спряха. Запалиха джипа и тогава започна преследването”, разказва той.

Според него и местните ловни дружини, прасето е щяло да бъде пуснато в огражденията, където ловът се заплаща.

„Уловените прасета са живи, вкарват се вътре и след това се правят гонки, обстрелват се и т.н.”, разказва председателят на ловно-рибарско сдружение „Велинград” Венко Бозев. Според служителите на стопанството, тези твърдения не са истина.

Кой и защо лови и пренася диви прасета в клетка? (ВИДЕО)

„Това прасе беше уловено извън огражденията с цел умъртвяване и взимане проби за африканската чума”, казва Ясен Бабечки, служител в дивечовиден участък "Каркария".                 

„Ако в случая са били добронамерени стопаните на това ловно стопанство, да намаляват популацията на дивото прасе. Според заповедта на министъра то е трябвало да бъде умъртвено на място”, обясни председателят на Съюза на ловците и рибарите в България Васил Василев.

За това нарушаване на закона признават и от стопанството.

„Служителите са допуснали грешка в това, че са искали да транспортират уловеното диво прасе. Това са го направили понеже имаме един служител на работа, останалите почиват след дежурствата събота и неделя”, обясни Найден Петров.

След като са били заснети, служителите пуснали дивото прасе от клетката.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.