Тръмп изрази оптимизма си за решаването на конфликта между Русия и Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова днес за стратегически диалог без наивност с Русия, предаде БТА.

Макрон отправи призива преди началото на срещата на върха в Лондон по случай 70-ата годишнина на НАТО.

"Трябва да инициираме диалог без наивност с Русия, за да намалим конфликтността" с Москва, изтъкна Макрон на съвместна пресконференция с американския президент Доналд Тръмп.
Френският лидер заяви, че е необходимо създаването на нов договор за ядрените оръжия със среден обсег. "Франция, Германия и другите европейски страни са застрашени сега от нови руски ракети. Не бива да демонстрираме никаква наивност по отношение на Русия, но не мисля, че статуквото е най-доброто решение", подчерта той.

Макрон изброи и определени предварителни условия за подобен диалог. "Нужен е напредък по въпроса с конфликта между Русия и Украйна", каза президентът на Франция. Среща в Нормандския формат между лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия е предвидена за 9 декември.

Макрон: Турция понякога работи с бойци, свързани с ИДИЛ

Според Макрон е необходимо изготвянето на дневен ред между европейските държави и с останалите съюзници от НАТО, за да бъдат дефинирани общите заплахи. Най-голямата заплаха е международният тероризъм и тероризмът на групировката "Ислямска държава", заяви той.
"Положението с ядрените оръжия не е добро. Сложихме край на Договора за ракетите със среден обсег, защото насрещната страна (Русия) не го спазваше, но тя иска да сключи договор и ние също го искаме", каза американският президент Доналд Тръмп.

Тръмп изрази оптимизма си за решаването на конфликта между Русия и Украйна. "Мисля, че срещите с Русия и Украйна са много важни. Възможно е да бъде постигнат сериозен прогрес" на тези срещи. "Нужен им е мир, защото се бият от доста дълго време. Мисля, че има големи шансове това да стане", изтъкна американският лидер.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.