Кралица Елизабет Втора даде прием в чест на държавните ръководители на страните членки на НАТО

Срещата на върха на НАТО в Лондон е сред водещите теми за френски и италиански издания. Вестниците обаче се спират върху разногласията между съюзниците, проличали във вторник.
За 70 години Алиансът е изправен пред нови предизвикателства - Китай и кибервойната, пише в. "Кориере дела сера". Но сред предизвикателствата пред НАТО има и такива от вътрешно естество - отношенията между САЩ и Европа и въпросът за споделянето на разходите, допълва изданието.
В друга статия пише, че Доналд Тръмп е „открил огън” по Еманюел Макрон, критикувайки, неговото изказване, че НАТО е в мозъчна смърт. След тези критики на американския премиер обаче двамата лидери имаха двустранна среща, на която дългото им ръкостискане не допринесе много за разсейване на горчивината между тях. Тя бе подхранена и от зараждаща се търговска война, която Тръмп се опита да омаловажи, наричайки я "незначителен спор, който ще успеем да разрешим".

Другият проблем за НАТО е обтягането на отношенията с Турция, която е все по-близка до Русия на Владимир Путин и която води военна операция в Сирия срещу кюрдите, които пък са съюзници на Запада. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше приет на Даунинг стрийт от британския премиер Борис Джонсън заедно с Макрон и с германската канцлерка Ангела Меркел, за да говорят за Сирия и можем да предположим, че срещата е била напрегната, отбелязва вестникът.

Радев до Тръмп на обща снимка в Бъкингамския дворец (ВИДЕО+СНИМКИ)

Изданието допълва, че в сряда на заключителната пресконференция след срещата на върха на Алианса се очаква сцена на привидно съгласие и разбирателство, но това ще е до следващия открит сблъсък, допълва изданието.
За в. "Стампа" най-интересният акцент от срещите, предшестващи срещата на върха на Алианса, беше заплахата на Тръмп за мита срещу Франция заради френския цифров данък и предупреждението, че подобна мярка може да бъде наложена и на Италия поради същите причини.
На срещата на НАТО на яве излезе голямото разногласие между Макрон и Тръмп, обобщава в. "Фигаро". То беше първо за самата същност на организацията, за която Макрон каза преди две седмици, че е в мозъчна смърт, което пък във вторник бе определено като много обидно от страна на Тръмп. След което американският президент подхвана темата за високата безработица във Франция, за това, че Франция не върви добре в икономически план и накрая обобщи, че когато един лидер има такива трудности у дома, той не прави такива изявления, като тези на Макрон за Алианса . Накрая Тръмп намекна, че никой няма по-голяма нужда от НАТО от Франция. Тонът между двамата лидери поомекна, когато те разговаряха после, като Тръмп отдаде почит на загиналите в Мали френски военни. Но като цяло стана ясно, че той не споделя диагнозата на Макрон за Алианса и припомни, че преди три години НАТО може и да е вървяла в лоша посока, но сега нещата не са такива и НАТО и различна, по-голяма и по-силна организация. Последва засягане на темата за Сирия, което отново охлади атмосферата. Когато Тръмп попита директно френския си колега дали би искал Франция да прибере заловени френски джихадисти, които са били в редиците на ИД, Макрон го призова да е сериозен и припомни, че чуждите бойци в Сирия са малцинство и че приоритетът е да се сложи край на ИД. Тук Тръмп похвали колегата си, че е голям политик, тъй като "не е отговорил по възможно най-добрият начин на конкретния му въпрос".

Спорове и скандали на срещата на върха на НАТО (ОБЗОР)

В друга статия по темата френското издание посочва, че в първия ден на срещата на върха на Алианса страните от Централна и Източна Европа, които отскоро са членове на Алианса , са станали свидетели на разделението между големите съюзници, които са дългогодишни членове на организацията.
В. "Монд" насочва вниманието си върху "малкото разногласие" между Франция и САЩ, а именно френския дигитален данък, породил заплахи от Тръмп за мита върху френските стоки. За това малко различие стана дума на срещата на Макрон с Тръмп вчера. Ако бъдат въведени, митата ще засегнат емблематични френски продукти като шампанското и и рокфора. Дребното разногласие това са всъщност френски продукти на стойност 2,4 милиарда евро, допълва изданието.

Заев: Северна Македония е потвърдена като 30-ти член на НАТО

Изпълнен с електрическо напрежение съюз между Макрон и Тръмп - така френският в. "Либерасион" коментира впечатлението, оставено от двустранната среща на лидерите на двете страни съюзнички в Алианса. Редом до Тръмп Макрон вчера изглеждаше по-напрегнат от другите срещи с него. Той подчерта нуждата от дефиниране на общите заплахи пред Алианса и припомни, че първата обща заплаха е международният тероризъм и по-специално този на ИД. Тръмп се съгласи с това, но после отправи нападка към Макрон, припомняйки му, че повечето джихадисти са чужденци и по-специално французи и питайки го иронично дали Франция би искала "няколко от тези симпатични бойци на ИД, защото САЩ могат да им пратят". Това наложи Макрон да предаде малък урок на Тръмп за това, че повечето чужди джихадистки бойци идват от Близкия изток и че войната срещу ИД не е приключила, противно на твърденията на Тръмп.

Тръмп: Изказването на Макрон за НАТО беше много оскърбително

Нямаше голяма демонстрация на привързаност и пред Даунинг стрийт. Там Макрон, Меркел и Ердоган дойдоха за четиристранната си среща с Джонсън по отделно и никой не направи предварително изявления. Британският премиер, който е в разгара на предизборната кампания, дори се постара да бъде възможно най-дискретен и невидим. А след около час разговори, турският президент само спомена, че срещата е била добра среща, посочва "Либерасион".

Във вторник Кралица Елизабет Втора даде прием  в чест на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО и техните съпруги. В двореца бяха поканени и българският президент и съпругата му – Десислава Радева.

СНИМКИ ОТ ПРИЕМА ВИЖТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.