Процедурата е извършена в Лондон

Британска еднополова двойка се сдоби с първото бебе, родено от две утроби, съобщава „Телеграф”. То е родено в рамките на забележителна процедура, наречена „споделено майчинство“, предаде БГНЕС.

Жасмин Франсис-Смит е родила сина си Отис преди два месеца, използвайки яйцеклетка, имплантирана с помощта на инвитро процедура, с която за първи път е била оплодена съпругата й Дона.

"Ничия земя": Да сбъднеш мечтата за еднополов брак и дете

Процедурата, извършвана от Лондонската женска клиника, включва един партньор, който предоставя яйцеклетката, докато другият впоследствие износва плода. И докато над 100 бебета вече са родени от лесбийски двойки, използващи изкуствено оплождане, тази процедура преминава една стъпка по-напред, тъй като в нея взимат участие и двамата родители.

 

 „Има много еднополови двойки, в които единият партньор прави всичко - забременява и ражда, докато с тази процедура и двете бяхме ангажирани изцяло в процеса. Това определено ни сближи емоционално. Ние така или иначе сме много близки, но сега и двете имаме специална връзка с Отис, което беше подпомогнато от начина, по който го направихме. Това е моята яйцеклетка, която след инвитро процедурата беше поставена обратно в тялото ми за 18 часа, преди да бъдат инплантирана в тялото на Жасмин и тя да забременее“, разказва 30-годишната Дона Франсис-Смит. Тя е в армията от 11 години, като е служила дори и в Афганистан.

В аванс от „Ничия земя”: Да сбъднеш мечтата за еднополов брак и дете

Двете се оженили през април миналата година, след като се срещнали през 2014 г. чрез онлайн сайт за запознанства, след като Дона се завърнала от мисия в Кипър. Дона и Жасмин споделят, че искат Отис да стане астронавт, но всъщност може да бъде какъвто си поиска.

 „Винаги ще го подкрепяме във всичко, което иска да направи. Просто сме щастливи, че се получи толкова добре и информацията е закодирана там. Това ще помогне на хората в бъдеще - ще ги сближи, вместо да чувстват, че единият има по-голяма връзка от другия", заключват двете щастливи майки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.