Темата коментират депутатите Румен Гечев и Александър Иванов

„Ние предложихме 300 лв. пенсия, давайки си сметка, че с 300 лв. е много трудно да оцелеят нашите родители, баби и дядовци при конкретните ценови и други условия на България. Това е икономическият коментар, тъй като ние обикновено обвързваме отделните показатели на бюджета с неговата цялостна рамка, но и с нашето виждане как той може не само да решава социални проблеми, но и да спомага за икономическото развитие на България”. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев в предаването „Плюс-Минус. Коментар след новините”.

„Когато предлагахме 300 лв. минимална пенсия, ние я обвързахме със средната работна заплата и минималната работна заплата, която предлагахме да бъде 650 лв. -  около 60% от средната, каквато е европейската практика. Но това не се осъществи. Освен икономически анализ, че това ще има тежки икономически и социални ефекти, искам да кажа, че тук има интересно политическо явление. Колегите от „Обединени патриоти” се опитваха да печелят гласове на изборите, пропагандирайки именно 300 лв. пенсия. Днес нито един от тях не подкрепи нашето предложение. Добрата новина е, че все пак има някакво повишение, макар и недостатъчно”, добави той.

Бюджетът на ДОО отново скара депутатите (ОБЗОР)

„Имаме критики по отношение на целите, които са поставени с по-големите разходи. Не е приемливо да се увеличават разходите в сфери, които не са реформирани и които се намират в катастрофално състояние. Медиите заприличаха на погребални бюра, когато става въпрос за системата на здравеопазването. Системата на образованието получи оценка от Европейската комисия, която казва, че по-голямата част от българските ученици са функционално неграмотни. Да наливаме повече пари в два сектора, които не са реформирани, ние не сме съгласни. Съгласни сме с отделни елементи – повишението на учителските заплати е една много правилна стъпка. Ние трябва да привлечем млади хора, но и тук се създават диспропорции. Много учители ще взимат по-високи заплати, отколкото професори по ядрена физика или нанотехнологии, което противоречи на здравия разум. Решава се един проблем, създава се друг”, смята социалистът.

Парламентът окончателно прие бюджета на ДОО за 2020 г.

„В нашия алтернативен бюджет ние предлагахме средства не само за увеличение на заплатите на учители и преподаватели, но и за закупуване на нова техника. Не е ефективно да се увеличават само заплатите на учителите, при положение, че студенти и ученици се учат на стругове от 1968 година. Действа се на парче, фрагментарно, необвързано като системен подход за подобряване на съответните сектори, поради което ние не подкрепихме тяхната обща философия, тъй като имаме алтернативен бюджет с конкретни разчети. Той е почти балансиран. При нашите предложения бюджетният дефицит би бил само 0,3%, което би го направил един от най-ниските бюджети в ЕС”, обяви Гечев.

„Ние внимателно анализирахме т.нар. подготовка за кризисна ситуация в другите страни членки. Никъде няма свиване на бюджетни разходи или заложени по-ниски темпове на икономически растеж. Това, което ни притеснява, е, че предпоследната страна – Румъния, ние сме последни, е заложила растеж от 5%. България с 3,3% би си останала на дъното на ЕС и да продължи да копае. Ние не виждаме в този бюджет фиксална политика, тоест обвързването на бюджета с икономическото развитие. Нещо, което са направили нашите партньори от ЕС”, каза още той.

 

Минималната пенсия от 1 юли става 250 лв.

„Сметките на опозицията пак не се уповават на реални данни и статистика. Мисля, че предложението, което приехме за минимална пенсия от 250лв., и предложението на Министерски съвет, което е от средата на 2020 година да бъдат преизчислени всички пенсии с 5,7% по златното швейцарско правило, е правилото, което ще позволи на фиска да остане стабилен и да повиши доходите на българските пенсионери. Когато от догодина средната пенсията ще мине 400 лева, ще стане 411 лв.”, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

„Мисля, че устойчивото повишение, което правят ГЕРБ и „Обединените патриоти” от началото на мандата, е видно и това може да си позволи бюджетът за момента. Виждате плавното повишение, което повиши многократно минималната пенсия. Само да напомня, че голяма част от тях се изплащат на хора, които нямат максимален осигурителен стаж, за да получават по-голяма пенсия. Мислим, че е справедливото и това, което може да си позволи фискът, е тези 250 лв. за следващата година, които ще бъдат минимална пенсия”, каза той.

„Такива призиви като „Харчене сега, на момента и веднага” са нещо, което няма да е устойчиво и в бъдеще няма да покрият тези разходи, които се ангажира бюджетът да направи. Не би довело до нищо добро и нашите пенсионери ще могат да се радва на пенсия от 3 долара, както последния път когато социалистите управляваха по-продължително”, припомни Иванов.

Още от разговора с Румен Гечев и Александър Иванов гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.