Експерти: Путин е зле информиран, проектът е загуба на средства

Oстри реплики от Кремъл към София. Повод за словесната престрелка стана строителството на газопровода „Турски поток”. Руският президент Владимир Путин обвини България, че умишлено бави проекта у нас.

Путин: България бави "Турски поток" (ВИДЕО)

Коментарът на руския президент дойде след негова среща със сръбския му колега Александър Вучич в Сочи. Сърбия беше похвалена за напредъка си по строежа на тръбата, а София беше разкритикувана. Според Владимир Путин, ако София не иска да реализира проекта, Москва ще намери други възможности за транзитиране на газ в Южна Европа.

„Сръбският участък на газопопровода от границата на България до Унгария е почти готов. Около 90% вече са положени тръбите, 80% от тях са почти готови. Това, което ние виждаме, независимо от многократните заявления и многократните молби от руска страна за обезпечение на доставките на нашия газ през Турция към България, виждаме, че българската страна, колкото тъжно и странно да звучи, съзнателно забавя реализацията на проекта на своя територия. Искам да кажа директно и публично – много пъти ръководството на България се е обръщало с молби, след като те провалиха "Южен поток", да реализират "Турски поток" на всяка цена. И тук, явно под натиска отстрани, те извършват дейностите, без да бързат. Ще видим как ще продължи реализацията на този проект на българска територия. Ако българите, не българите, а българското ръководство не иска, ще намерим други пътища за реализиране на нашите възможности през Южна Европа", бяха думите на Владимир Путин.

Борисов: Може би информацията на Путин е стара, изкопали сме 160-170 км

Отговорът на българския премиер не закъсня. „Не е информиран правилно. Към 160-170 км вече има построени, изкопани и се полагат тръби. Ние, за разлика от Сърбия, Турция и Русия, спазваме правилата на Европейския съюз. Правим това, за да не стане като с „Южен поток”. Тогава Драгомир Стойнев беше министър и накрая Европейската комисия ни спря с инфриджмънт процедура, наказателна процедура за корупция”, посочи премиерът Бойко Борисов.

Енергийни експерти смятат, че изказването на Путин  е политически гаф, а информацията на руския президент - остаряла.

“ Всякакви приказки, че тази тръба евентуално ще се отклони, вече е останало отдавна в миналото. Руската страна е подписала по изискванията на третия енергиен пакет, подписала е договор за резервиране на капацитет в размер на 90% на входната точка Малкочлар и 80 процента на изходната точка Зайчер”, обясни проф. Атанас Тасев.

„Ние по-бързо от това - по 4-5 км на ден, не можем да направим. Забавянето дойде от процедурите и обжалванията. Съответно „Газпром” обжалва в съда. Ще се чуя с президента Путин, за да разбера какво му докладват. В момента и двата ни газопровода се строят на максимална скорост”, каза още Борисов. 

 

 

"Турски поток" в цифри:

Проектът „Турски поток“ предвижда изграждането на газопровод с две отсечки, всяка с капацитет по 15,75 милиарда куб.м. газ. Той ще свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Проектът стартира в края на 2014 г., след като „Южен поток“, който трябваше да излиза в България, бе спрян заради това, че не отговаря на европейските изисквания, съдържащи се в Третия енергиен пакет.

Първата отсечка на "Турски поток" ще снабдява с руско „синьо гориво“ Турция. След нейното изграждане Москва повече няма да използва маршрута през Украйна и България, а ще доставя газ директно на Турция.

Втората отсечка е предназначена за страните от Балканите и Централна Европа. Предполага се, че тя ще премине през територията на България за Сърбия и Унгария. Така България поне частично ще може да се компенсира транзита, който ще загуби за Турция, този път като обърне потоците от Изток на Запад.

„Газпром“ съобщи по-рано, че се провеждат тестове преди пускането в експлоатация на „Турски поток“, като двете тръби са запълнени с газ. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.