От българското МВнР предупреждават сънародниците ни да се информират добре преди да пътуват в страната

Безредици и напрежение белязаха първия ден на мащабната национална стачка. Синдикатите във Франция обявиха неограничена стачка заради пенсионната реформа. Блокиран е градският транспорт, затворени са училища и болници, има анулирани полети. Организирани са над 250 протесни шествия в цялата страна. Айфеловата кула също остава затворена.

Движението на Жълтите жилетки се сля с милионите недоволни, а несъгласието с пенсионната реформа прерасна в недоволство към президента Макрон.

Общественият транспорт спря, като в Париж и предградията се движеха едва 10% от влаковете. Повече от половината училища останаха затворени, а огромна част от полетите от и за столицата бяха анулирани.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Обявиха национална стачка във Франция, очакват се проблеми с трафика

“Лично аз не протестирам, но днес работя от вкъщи защото нямаше как да отида на работа. По домовете си останаха и много мои колеги”, казва Амин

Пенсионната реформа във Франция предвижда уеднаквяване на статута на служителите във всички сектори, а това не се харесва на французите, които досега се възползваха от специални привилегии.

 

„Във Франция съществуват 43 различни системи за определяне на пенсиите, а идеята на правителството е въвеждане на общ режим, както и праг на минималната пенсия. Повече от половината французи подкрепят стачката”, разказва Амин

„Мисля, че пенсиите могат да стават единствено по- зле, така че разбирам протестиращите. Разбирам ги защото животът става все по труден, толкова, че дори не можем да си представим колко повече ще се влошава в бъдеще... и ако сега не променим нещо не ни очаква нищо добро”, обяснява Фредерик.

 

Над 6 хиляди полицаи и жандармеристи са на крак заради очакваните сблъсъци и провокации.  

 

Стана ясно, че протестните действия ще продължат минимум и през следващите 4 дни, така че предупреждение към всички български граждани които са планирали пътувания за и от Франция.

 

„Живея извън Париж, но работя там и както за много хора, които живеят в предградията положението ще бъде много сложно. Ще трябва да се придвижвам пеша. Много е неприятно и аз не подкрепям стачката”, каза Лорен Юо, жител на парижко предградие.     

„В сърцето на притесненията стои липсата на яснота на правителството за намеренията му относно пенсионната реформа. Когато попиташ французите за специалните режими на пенсиониране, те посочват железниците и метрото. Хората ги смятат за привилегировани и облагодетелствани сектори по отношение на пенсионирането. В проучване на ИФОП от неделя, 61% от запитаните искат хармонизиране на режимите за пенсиониране”, заяви Фредерик Даби, анализатор от ИФОП.

 

Информация: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.