Владислав Горанов и Корнелия Нинова опровергаха информацията

От ДПС заподозряха сделка между управляващите и левицата по парите за субсидиите на партиите.

БЮДЖЕТ 2020: Дебатите в пленарната зала продължават

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че има информация, че между Корнелия Нинова и премиерът и лидер на ГЕРБ има договорка 8 лева да стане партийната субсидия чрез промени в закона за републиканския бюджет. Финансовият министър Владислав Горанов опроверга това твърдение. Той няма такава информация. А лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини ДПС в лъжа.   

БСП: Партийната субсидия да стане 8 лева

„Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП, което обслужва големите партии – ГЕРБ и БСП, и ощетява малките партии, които няма да могат да финансират дейността си”, заяви Мустафа Карадайъ. 

„Позицията на ГЕРБ за размера на партийната субсидия от един лев остава непроменена. Не ми е известно да има такава договорка. Нека да мине гласуването, да видим дали тези подозрения на господин Карадайъ ще се материализират. Нашата позиция остава непроменена", обяви Горанов.

Проект предвижда партиите да не плащат наем за централите си

Във връзка с предстоящото гласуване от страна на коалиционните им партньори от "Обединени патриоти" Горанов заяви, че не е водил разговори с тях, но в коалиционно споразумение пише, че когато имат различни позиции, всяка партия си запазва правото да си поддържа своята.

"Лъжа е информацията, че аз и премиерът сме се договаряли за субсидиите. ДПС искат да замаскират своето участие в управлението", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"По повод споделената от г-н Карадайъ информация, че сме договаряли аз и премиера Борисов промяна в субсидията, това е лъжа. Нито съм се срещала, нито съм говорила по телефон, нито съм договаряла с  Борисов такова нещо", каза още Нинова.

По думите й мотивацията за такова изявление е, от една страна, че това е опит ДПС да прикрият вече известния и за децата факт, че те участват в това управление и да прехвърлят някаква коалиция между БСП и ГЕРБ, за да замаскират своето участие.

„Нашата позиция винаги е била ясна и открита – един лев субсидия за партиите е убийство на опозицията, посегателство върху плурализма и многопартийната система в България“, припомни Нинова. Тя акцентира още, че отварянето на безконтролно финансиране от бизнеса е намеса на икономически интереси и лобита в политиката.

Народното събрание не прие и предложението за 1 лв. партийна субсидия. Предложението бе заложено в проекта на бюджет за следващата година от управляващите.

То бе гласувано два пъти. „За“ него първоначално гласуваха 103 народни представители, „Против“ – 120 и „въздържали се“ – 1, с което бе отхвърлено. От ГЕРБ поискаха прегласуване и то отново бе отхвърлено със 104 гласа „за“, 120 „против“ и 1 „въздържал се“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook