Оцелелите избягаха в Симитли

Tежка зимна драма за шестте лебеда, които доскоро обитаваха парк “Бачиново” над Благоевград. Две от птиците бяха открити мъртви. Те са убити от хищник, информираха от общинското дружество „Биострой”. От там допълниха, че камерите за видеонаблюдение са заснели как лисица често обикаля около езерото. Други два черни лебеда са избягали, защото се уплашили от хищника, каза пред NOVA директорът на дружеството Васил Бачев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Две от красивите птици са забелязани да плуват във водите на река Струма. Акцията по спасяването им започна в следобедните часове в сряда. Край Симитли екипи на общинската фирма по чистота опитваха да ги примамят, за да ги хванат и върнат обратно в парк „Бачиново”. Видимо уплашени и дезориентирани, обаче, пернатите не се довериха на хората и опитите птиците да бъдат прибрани дълго време не се увенчаха с успех. 

Лебедите обаче изядоха стръвта и  се отдалечиха по течението на реката. Жители на Симитли обещаха, че ще се грижат за птиците и ще ги наблюдават, ако те останат в реката. Единственият оцелял лебед най-вероятно ще бъде преместен от Бачиново. „Ще търсим някъде на безопасно място да ги задържим, докато заловим хищника, който ги убива”, допълни Тошко Трифонов.

Снимка: БГНЕС

Лебедите красяха езерото в парк „Бачиново” години наред. В началото там живееше една двойка. Тя пристигна със самолет от Холандия през 2014 г. А в последните две години семейството създаде и потомство от 4 малки. 

Снимка: БГНЕС

Според хората от „Биострой” те са загубили инстинкта си за самосъхранение заради близостта си до хората. Вероятно това не им е позволило да се защитят и да избягат в момента, в който са били нападнати от хищници.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.